Economia

Els economistes reclamen consens per superar la crisi

El col·legi presenta les propostes per corregir una recuperació “lenta i enormement desigual”, instant els polítics a impulsar les reformes

‘El capital de Catalunya', lema de la jornada anual

La recuperació econòmica, per al Col·legi d'Economistes de Catalunya, és “una realitat, però encara és discontínua, heterogènia i fràgil i, a més, desequilibrada econòmicament i socialment”. Així ho va manifestar ahir Joan B. Casas, degà del col·legi, durant la roda de premsa de presentació de la Jornada dels Economistes 2015, que se celebrarà aquest divendres a les quatre capitals catalanes i que porta per lema El capital de Catalunya.

Casas, tot i reconèixer que el procés català i l'entorn electoral dificulten la possibilitat d'arribar a grans acords, va instar els partits perquè aparquin el “soroll polític” i assumeixin un ampli consens que determini un full de ruta per superar la crisi. Els economistes van presentar una radiografia dels sis capitals de que disposa Catalunya –físic, empresarial, humà, social, científic i institucional–, dels quals han identificat les seves suficiències i les seves carències.

Aprovat, com a mínim

“Si Catalunya vol equiparar-se a les societats europees més avançades i mantenir el seu estat de benestar –va advertir el degà– hauria d'obtenir almenys un aprovat en cadascun dels àmbits”, admetent que ara això no és així i que, a més, hi ha àrees en què el govern català no té competències per impulsar els canvis.

Casas va incidir en els dèficits importants que té el país en l'àmbit de les infraestructures, com el mal funcionament de Rodalies o el retard i la lentitud en l'execució del Corredor del Mediterrani. Aquesta infraestructura, segons el degà, “ja ha provocat més d'una deslocalització industrial”, i va afegir que “és essencial, bàsica, però el seu desenvolupament està sent molt lent; i és convenient fer-ho amb rapidesa per no perdre avantatge en relació amb els nostres competidors”.

Els economistes han identificat dues prioritats: el canvi del model d'educació, per donar sortida als joves més preparats i no deixar enrere els qui ni estudien ni treballen i que cada vegada serà més difícil d'integrar en el mercat laboral; i la millora en salut perquè, per Casas, “el cost de la manca de salut és terrible per a una societat”.

El document dels economistes apunta que, en l'àmbit empresarial, el país necessita un teixit productiu més fort i una millora de la fiscalitat, mentre que des del punt de vista institucional “hi ha força feina a fer”, ja que les institucions, va recordar Casas, “no gaudeixen del prestigi que haurien de tenir”. El col·legi proposa garantir la independència dels reguladors, augmentar l'eficiència de les administracions, impulsar la reforma dels partits i millorar la transparència.

Pel que fa a l'àmbit humà, Casas va alertar que “una societat sense cohesió impedeix el creixement sostingut a mitjà termini” i, per tant, “cal prendre mesures per impulsar i assentar la recuperació i per abandonar progressivament les polítiques de contenció de la despesa pública, sense perdre de vista els equilibris macroeconòmics.

El col·legi veu “imprescindible un canvi de rumb en les bases de la política econòmica” perquè, l'objectiu últim és conformar “una societat el màxim de cohesionada i justa possible”, va insistir Casas. El document, que s'abordarà en la jornada anual, s'enviarà a les diferents formacions polítiques per propiciar l'acostament de posicions i fer possible acords en temes “essencials”.

Catalunya creix per sobre de la mitjana de l'Estat

El producte interior brut (PIB) de Catalunya i d'altres sis comunitats autònomes de l'Estat, es va situar entre juliol i setembre en el 0,9% en relació amb el trimestre anterior, una dècima per sobre de la mitjana nacional, que va anotar el 0,8% en el mateix període, segons les estimacions que ahir va publicar l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). Les comunitats de Canàries, Castella i Lleó, País Valencià i Navarra també van situar el PIB en el 0,9%, mentre que La Rioja i Balears van registrar el creixement més elevat, amb l'1,2% i l'1,1%, respectivament.

Catalunya també supera la mitjana nacional en taxa interanual del PIB –en relació amb el mateix trimestre de l'any anterior–, amb un creixement del 3,6%, mentre que el de l'Estat es va situar en el 3,4%. Balears i País Valencià, amb el 4,3%; La Rioja, amb el 3,8%; i Canàries, amb el 3,7%, també van registrar creixements superiors a la mitjana nacional, mentre que les taxes menors se les van anotar les comunitats de Múrcia (2,5%), Castella-la Manxa (2,6%), Extremadura i Astúries (2,8%) i Galícia (2,9%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona