Economia

economia

frau a la seguretat social

La Seguretat Social paga la pensió a 29.321 difunts

L'Estat desemborsa gairebé 300 milions d'euros per aquest concepte el 2014

El Tribunal de Comptes ha detectat que 29.321 persones ja mortes seguien cobrant una pensió el 2014. L'Estat va desemborsar per aquest concepte 25,3 milions d'euros mensuals, uns 300 milions anuals. Si més no, així consta en un informe de fiscalització de l'Institut Nacional de la Seguretat Social corresponent al 2014 en què el Tribunal de Comptes conclou que hi ha una sèrie de “llacunes i deficiències” en el control que exerceix la Seguretat Social sobre les defuncions de pensionistes i, en conseqüència, recomana millores per impedir que es paguin prestacions a persones ja mortes.

El Tribunal de Comptes atribueix aquestes deficiències en el control sobre la mort de pensionistes a les carències de la informació sobre defuncions que remeten a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) tant la direcció General dels Registres i del Notariat com l'Institut Nacional d'Estadística (INE). També ho atribueix als criteris de l'INSS per fer el creuament informàtic, “que no garanteixen que a partir de la informació disponible es detectin i es donin de baixa tots els pensionistes morts”. El Tribunal afirma que l'INSS no té establert un control de vivència dels beneficiaris d'una pensió “i les entitats financeres col·laboradores en l'abonament de les pensions tampoc efectuen de manera sistemàtica aquest control”.

Per solucionar aquest problema i evitar pagaments indeguts, el Tribunal de Comptes recomana a l'INSS analitzar les coincidències de pensionistes que figuren com a morts a la base de dades de l'INE; instar les entitats financeres a efectuar un control de vivència dels pensionistes i a remetre la corresponent comunicació, i emplaçar les direccions provincials a fer de manera sistemàtica un control de vivència, almenys trianual, per interrompre els terminis de prescripció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona