1-4: El Barça tritura el Racing

L’equip de Guardiola deixa el rival sense pilota i goleja amb Ibra i Messi genials

(si voleu seguir la retransmissió del partit minut a minut, cliqueu aquí)

El Racing va trigar més d’un minut i mig a tocar la primera pilota, que va perdre, i tres minuts més a tornar-la a olorar. El partit no es mouria d’aquests paràmetres. La superioritat del Barça va ser gairebé absoluta, com feia temps que no es veia en un camp de futbol, rondant el 80% de possessió, profund per les bandes i per l’interior, golejador, com si s’entrenés amb el modest equip de Santander. El domini esclafant de la situació no li va treure mèrit ni bellesa a la victòria, impulsada col·lectivament, però concretada per Ibrahimovic i Messi.

Cada gol va tenir un detall d’intel·ligència, un moment que desarmava la voluntat dels càntabres. Primer, Xavi en una sacada d’una falta en curt, a Messi, sol en un vèrtex de l’àrea, que va centrar perquè Ibra rematés de cap i la pilota entrés bruta entre Henrique i el pal. Després, en una paret d’or, a càmera lenta i ràpida, entre Xavi i el mateix Messi, que va canviar de ritme i ja dins l’àrea va fintar en sec abans de xutar obert al segon pal. El tercer golàs va arribar en una assistència d’Ibrahimovic, marca de la casa del suec, de taló, rodejat per tres defensors, que va recollir Piqué dins l’àrea petita. El central, amb el cap embenat per un xoc amb els tacs de Geijo, va fer així el 0-3. Tres gols en sis minuts. El recital el va cloure Messi un altre cop, amb una jugada que fa des que és petit. Agafa la pilota a tres quarts i ja no la deixa fins que és gol. Ahir, la va recollir al cantó dret i es va perfilar cap a l’esquerra deixant enrere dos i tres racinguistes fins a clavar un fort xut lluny del desesperat Toño.

Era el minut divuit del segon temps i El Sardinero en ple, quasi 20.000 persones, no va tenir més remei que aixecar-se i aplaudir Messi i el Barça. La diferència individual i col·lectiva era abismal, però també tàctica i conceptual, com si s’enfrontessin dues dimensions. Els blaugranes van circular com vol Guardiola, com havia expressat a la prèvia, fàcil i ràpid, simple, en horitzontal i en vertical, amb la pausa justa, convertint el duel en un rondo gegant per tot el camp.

Ja se sap que sovint el més senzill és el més difícil i el Barça va semblar que es reivindicava davant les veus, inclosa la de Guardiola, que exigia més continuïtat en el joc, més control, aquell futbol aclaparador que ahir sí, no hi ha debat, va aparèixer, potser per primer cop aquesta temporada gairebé els 90 minuts.

Si el Racing va marcar el gol de l’honor va ser perquè Márquez encara està arrencant i va entrar tou primer i a l’acció successiva Serrano li va fer un túnel i la va clavar a l’escaire. La perfecció diuen que no és possible i ahir es va trencar per aquí. La solidesa visitant, però, no va entrar en crisi en cap moment. Les estadístiques majestuoses tornaven a concordar amb les sensacions i Messi a ser la punta de llança d’un equip que dorm líder, amb un ple de 12 punts i 14 gols a favor –cinc de Leo, un mes que Cristiano– i 3 en contra. El pols amb el Madrid, que avui juga a Vila-real, sembla servit.