Barça

La Fiscalia denuncia Adriano Correia per presumpte frau a Hisenda

El fiscal l'acusa d'eludir la tributació a l'IRPF dels anys 2011 i 2012 dels ingressos derivats de la cessió de drets d'imatge al club

El futbolista hauria utilitzat una “societat purament instrumental” domiciliada a Madeira per ocultar aquestes rendes

La Fiscalia de delictes econòmics ha presentat aquest dimecres una denúncia contra el jugador del FC Barcelona Adriano Correia per haver presumptament defraudat a Hisenda més de 600.000 euros en la declaració de renda dels exercicis 2011 i 2012. El fiscal acusa el brasiler de dos delictes contra la Hisenda Pública.

El cas té l'origen en una investigació de l'Agència Tributària sobre els diners que el futbolista va rebre en aquells dos exercicis per la cessió dels drets d'imatge al FC Barcelona i també per un contracte amb l'empresa Nike. Hisenda va determinar que havia obtingut “importants ingressos derivats de la cessió dels seus drets d'imatge” al club que hauria d'haver tributat en les declaracions corresponents de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), subjectes a un tipus del 52% i no com a rendiments del capital mobiliari (24%).

El contracte que el jugador va signar amb el club preveia que la primera temporada percebria 435.000 euros per aquest concepte, amb increments successius de fins als 594.000 euros per a la temporada 2014/15.

La inspecció d'Hisenda va detectar que el jugador no havia declarat cap ingrés per drets d'imatge en els exercicis de 2011 i 2012. Segons l'Agència Tributària, això va suposar un frau de 189.419,53 euros i de 456.666,56 euros en les quotes d'aquells dos anys, respectivament.

Societat “instrumental”

Correia hauria utilitzat “dos mecanismes” per evitar imputar aquestes rendes a l'IRPF. En primer lloc, hauria “ocultat” els ingressos derivats d'un contracte subscrit en nom propi amb data d'1 d'agost de 2007 amb la filial europea de la firma esportiva Nike, domiciliada a Holanda. En virtut d'aquest contracte, el blaugrana va rebre 63.304,44 euros en l'exercici 2011.

L'altre mètode que suposadament va utilitzar per eludir Hisenda va ser la “simulació” de la cessió dels seus drets d'imatge a una societat “purament instrumental” (Chacun a sa Place), domiciliada a l'illa portuguesa de Madeira i que el jugador va comprar al febrer de 2011 a una firma domiciliada a les Illes Seychelles. Pocs mesos abans, al juliol de 2010, Correia ja havia cedit tots els seus drets d'explotació d'imatge a aquesta societat per 10 anys a canvi de 2.300.000 euros.

D'aquesta manera, s'hauria beneficiat dels avantatges del règim fiscal especial d'aquest territori insular portuguès a l'hora de rebre les rendes derivades de la cessió de drets d'imatge al Barça. De fet, al desembre de 2010 va comunicar al club que en endavant havia de fer el pagaments a l'esmentada societat. La mateixa firma, com a cessionària d'Adriano, va signar un segon contracte amb Nike al setembre de 2011.

Declaracions complementàries

Al novembre de 2014 Correia va presentar una declaració complementària per l'IRPF de 2013 on incrementava en 924.750 euros els ingressos del treball personal inicialment declarats, xifra que presumiblement ja inclouria les rendes per la cessió de drets d'imatge. També declarava 90.328,95 euros en concepte d'“altres rendiments del capital mobiliari a integrar en la base imposable general”, que presumiblement provindrien de la cessió de drets a Nike.

A finals d'octubre de 2014 el club també va presentar declaracions complementàries dels ingressos a compte del jugador on consignava com rendes del treball personal les quantitats abonades en concepte de cessió de drets d'imatges, i per tant amb una retenció del 52%. Inicialment aquests pagaments s'havien imputat a l'esmentada societat domiciliada a Madeira i les retencions practicades eren del 5%, les corresponents a l'Impost sobre la Renda de No Residents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia