Teoria i pràctica de l'esprint

Cavendish retroba la senda del triomf en una exhibició de tot l'equip

Una llarga escapada va fer perillar fins al final el lideratge de Paul Voss

Amb diferències mínimes, l'etapa d'avui ha de ser decisiva

Mark Cavendish, el coet a reacció de l'illa de Mann del pilot internacional, va estrenar a Banyoles el seu palmarès del 2010 amb una lliçó de com s'ha de preparar i rematar un esprint en el ciclisme modern. El seu equip, el Columbia, va fer un esforç superb per impedir que l'escapada de Jonathan Castroviejo (Euskaltel) i Peter Stenina (Garmin) i a l'hora de la veritat, quan s'enfilava la minsa recta final de l'etapa, van col·locar-se com vertaders vagons d'alta velocitat per conduir la seva joia de la corona fins a una victòria que semblava cantada des que Cavendish va estampar la seva firma en el control de Salt, a la sortida.

Cavendish, que el 2009 va sumar una vintena de victòries, aquest any encara no s'havia estrenat i això, per a un guanyador compulsiu, és un problema. Síndrome d'abstinència, en diuen. Per això a l'arribada de Banyoles semblava realment alleugerit. El pes de tants mesos sense guanyar amenaçava d'ofuscar-lo, tot i l'exhibició del 2009 en la Milà-Sanremo i les sis victòries en el Tour de França. Ningú viu del passat en l'esport professional, per molt recent que sigui.

La recerca de la immortalitat en forma de palmarès esportiu no és només una aspiració de les grans estrelles. També hi ha treballadors de les classes baixa i mitjana que pretenen ni que sigui per un dia un reconeixement superior. Aquesta va ser la virtut i també la maledicció de Castroviejo i Stenina, que pujant els Àngels, encara a tot un món de l'estany banyolí, van veure's amb forces per impedir allò que ja estava escrit, l'esprint final. El seu avantatge va ser de més de vuit minuts i, de fet, sí que van arribar a l'estany encara plegats, però les quatre voltes que s'havien de fer en l'inigualable paisatge de la comarca van ser la seva tomba. En l'esprint Cavendish, sense un esforç molt aparent, va batre un dels pocs argentins professionals del pilot, Juan José Haedo (Saxo Bank) i el basc Aitor Galdón (Euskaltel).

Com el Columbia, l'equip Milram també va treballar al capdavant del pilot per aconseguir que el seu sorprenent líder, Paul Voss, mantingués el jersei en espera de la decisiva jornada d'avui.

Mark Cavendish Vencedor d'etapa

«En els esprints som un bloc»

Ll.S

El 2007, amb 21 anys, Mark Cavendish es va donar a conèixer a Catalunya amb les seves dues primers victòries en la Volta en dos grans esprints disputats a Perafort i Lloret. Tres anys després, és tota una institució en el món del ciclisme i un dels esportistes més respectats a la Gran Bretanya. Per això mateix no li va agradar que un periodista restés mèrit al triomf d'ahir recordant-li la poca competència d'altres esprintadors que té en aquesta edició de la Volta. «Sóc un ciclista que no ha de demostrar res a ningú, he guanyat sis etapes en un Tour», va deixar anar convençut i orgullós Cavendish, que es va desfer en elogis dels seus joves companys. «Han estat extraordinaris. Tony Martin, per exemple, ha fet un treball espectacular en l'últim quilòmetre, tot i que ja estava cansat per l'esforç que hem fet per atrapar els escapats.» El britànic va admetre que en l'equip hi havia certa angoixa perquè no arribaven les seves victòries. «L'any passat per aquesta època ja en tenia set, a més de la Milà-Sanremo, i per això ens anirà molt bé aquest triomf d'avui perquè ens treu pressió.» El velocista va recordar que el seu estatus en l'equip havia canviat de manera absoluta respecte al 2007 i el 2008. «Abans em deixaven que m'espavilés en els últims metres. Ara som un bloc compacte que lluitem tots pel mateix objectiu.» Per això mateix en creuar l'arribada el mateix Cavendish es va comunicar per micròfon amb el seu director, Brian Holm, per felicitar-lo.

Andy Schleck se'n torna cap a casa

El luxemburguès Andy Schleck (Saxo Bank), segon en l'últim Tour, no va prendre la sortida en l'etapa d'ahir. El jove ciclista continua d'aquesta manera amb la seva mala ratxa del 2010 ja que una lesió en un genoll ja el va obligar a endarrerir el seu debut fins al Giro del Friuli (3 de març), prova en què es va retirar. Després va competir en la Tirrena-Adriàtica com a primer objectiu per intentar defensar la victòria del 2008 en la Lieja-Bastogne-Lieja.

Pruna segueix l'etapa

La secretària general de l'Esport, Anna Pruna, va seguir tot el desenllaç de l'etapa d'ahir al cotxe del director general de la Volta, Rubèn Peris. A la sortida, a Salt, hi va assistir la presidenta de la federació, Carme Mas, i el president de la UFEC, David Moner.

David de la Cruz

El vallesà, que ha debutat com a professional aquest any, ha estat convocat amb la federació espanyola per disputar el proper cap de setmana el Gran Premi de Portugal sub-23, primera prova de la copa de les Nacions de la UCI.

Sastre torna de l'excedència

El ciclista del Cervélo va parlar ahir de la seva aturada de l'activitat després del Tour del 2009: «Necessitava vuit o més mesos de tranquil·litat per estar amb la família i tornar a agafar forces per a aquest any.» El vencedor del Tour del 2008 es prepara en la Volta per afrontar el Giro en les millors condicions possibles. Després ja decidirà si es veu amb forces de fer el Tour.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.