Salut

L'hospital de Blanes concentra traumatologia i perd cirurgia

Els pacients de la Selva Marítima hauran d'anar a la tardor a Calella per operar-se de cirurgia

La reordenació farà que a Blanes hi hagi menys llits destinats a medicina interna i s'apostarà per l'hospitalització a domicili

Les concentracions no afecten ni urgències ni consultes externes

El Consorci de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que gestiona els hospitals de Blanes i Calella, prepara una nova reordenació per aquesta tardor que suposarà centralitzar el servei de cirurgia general a l'hospital de Calella i el de traumatologia i cirurgia ortopèdica al de Blanes. Aquestes mesures s'inclouen en el pla de Reordenació Assistencial Territorial (RAT), promogut pel govern per tal d'estalviar unificant serveis, i que en el cas de l'hospital de Blanes, ja li va suposar el 2011 perdre el servei de ginecologia i obstetrícia, concentrat des de llavors a Calella. Per contra, Blanes té centralitzat oftalmologia des de fa una dècada. Totes les centralitzacions afecten només els pacients ingressats i que s'han d'operar, però es mantenen tant les consultes externes com les urgències –si requereixen intervenció, llavors sí que s'ha d'anar al centre especialitzat– de totes les especialitats a tots dos hospitals. “És un projecte bo”, afirma el doctor Xavier Conill, director de planificació del CSMS, que explica que encara no hi ha una data decidida per a la reordenació, però que serà “abans de finals d'any”.

Menys llits per ingressos

Conill admet que el fet de concentrar les operacions de traumatologia a Blanes farà que els pacients programats per aquest tipus d'intervencions ocupin més llits de l'hospital. “Es mantindrà el mateix nombre de llits i haurem d'ajustar-ne la distribució pels diferents serveis. Hi haurà, és clar, menys llits per a medicina interna”, reconeix Conill. El sindicat CCOO de l'hospital ha alertat que alguns pacients que ingressen d'urgència i, un cop estabilitzats, han d'iniciar un procés de recuperació en una habitació de planta es podrien trobar més sovint sense llit i haver-se de quedar en una llitera a urgències, com ja passa ara en situacions puntuals d'alta afluència. “El nostre temor és que una mesura temporal que s'aplica a vegades, amb la reordenació sigui força sovint i perjudiqui urgències”, explica Edgar Felip, representant de CCOO a l'hospital.

El doctor Conill, però, explica que “per pal·liar el descens de llits disponibles per a medicina interna”, la reordenació d'aquesta tardor es farà coincidir amb el desplegament a l'hospital de Blanes de l'hospitalització a domicili, que consisteix a “portar metges i infermeres especialitzats als domicilis de gent que pot estar a casa seva”. Conill defensa que es tracta d'“un instrument bo per si mateix”, que a l'Alt Maresme està desplegat des de fa quatre o cinc anys i que els “funciona molt bé”.

Des de CCOO, Felip afirma que “tant de bo” instaurin l'hospitalització a domicili per descongestionar urgències, però explica que hi ha malestar entre el personal per les retallades, tant les que afecten els pacients i la seva feina diària com les de caire laboral, com el fet que s'han quedat sense conveni i els volen retallar una paga. Per això, dimarts a la tarda –de dues a quatre– faran una concentració a la porta de l'hospital de Blanes per reivindicar “una sanitat digna”.

LA XIFRA

15,7
quilòmetres
de distància hi ha entre els hospitals de Blanes (Selva Marítima) i de Calella (Alt Maresme)

“Col·lapse” actual al servei d'urgències

CCOO de l'hospital de Blanes ha denunciat el “col·lapse del servei d'urgències” que ha fet que des de dimecres s'hagi doblat el nombre de boxs. “A l'espai on hi havia una persona ara n'hi ha dues, amb la qual cosa es perd intimitat i se'ls ha d'atendre amb els recursos destinats a la meitat de pacients”, critica el sindicat. Des del CSMS, Xavier Conill deixa clar que és una mesura temporal ja usada altres cops i que sempre s'hi posa més personal d'infermeria. Conill explica que, com els dos últims estius, s'ha tancat una planta per fer reformes –fa dos anys va ser la quarta, l'any passat la tercera i ara la segona– aprofitant que a l'agost a la costa baixa el nombre d'operacions programades i que aquests dies de ”forta pressió d'urgències” ha calgut encabir-hi més gent sense llit a habitació. “No entenc per què surt la queixa ara si ja hem doblat boxs algun cop altres estius i també a l'hivern quan hi ha més activitat, per exemple en època de grip”, afirma Conill, que assenyala que la mesura es mantindrà mentre calgui i que les obres acabaran la primera setmana de setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.