Administracions

ADMINISTRACIONS

L'Estat embolica més la troca amb la pujada de l'IBI

Hisenda especifica ara que la recomanació que l'impost municipal i l'estatal no s'acumulin per sobre del 10% no és efectiva el 2012

El canvi de criteri suposa un desgavell per a molts consistoris

Si els ajuntaments ja estaven perduts les últimes setmanes amb l'augment imposat per l'Estat en el seu tram de l'impost sobre béns immobles (IBI), ara encara ho estan més. I és que els canvis de criteri han estat constants les últimes setmanes. La majoria dels consistoris ja havien previst augments dels seus impostos sobre béns immobles en les ordenances municipals pel 2012 quan el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va aprovar un reial decret que obligava a un increment que anava del 0% al 10%, depenent de l'any en què s'hagués fet l'última revisió cadastral.

Això va constituir el primer focus de confusió entre les administracions locals, ja que hi havia municipis on aquest 10% estatal s'acumulava a altres puges, com ara a Tossa de Mar, que és el cas més destacat a les comarques gironines, on estava previst un increment del 54%, que amb la puja de l'Estat suposa un 65% en total.

La situació es va complicar més la setmana passada, quan el govern de Mariano Rajoy va enviar una directiva als ajuntaments en què recomanava que no acumulessin més increments a part de l'estatal. És a dir, que apugin el que els dicta l'Estat i que s'oblidin d'augments propis si se supera el llindar del 10%. Fruit d'això, ja hi ha hagut consistoris que han fet marxa enrere: a Tossa de Mar l'oposició ha forçat un ple extraordinari per disminuir-lo, i a Figueres han deixat l'augment en un 10%, tot i que ara s'ho repensaran.

Ara la situació encara s'ha complicat més. Si les recomanacions del ministeri havien d'aclarir què cal fer, encara ho van embolicar més. I, a través d'una segona directiva, ho ha acabat de fer. Ara ha afegit una nota en les recomanacions en què especifica que la no-acumulació d'augments només es refereix a l'any 2013, amb la qual cosa el 2012 sí que es poden sumar els dos increments: el del tram local i el de l'estatal.

Queixes municipals

Tot plegat ha esgotat la paciència d'alguns consistoris arreu del país. I no només els ajuntaments estan perduts per les contradiccions que es donen des de l'Estat. L'Associació Catalana de Municipis també s'afegeix a les crítiques, ja que considera que el decret, a més d'erosionar l'autonomia local, ha generat diversos dubtes pel que fa a la seva aplicació, un fet que aporta encara més inseguretat jurídica –la majoria dels municipis han tirat endavant les ordenances fiscals per a aquest any abans que hi hagués la polèmica– en la gestió d'una matèria tan “sensible” com les finances municipals.

Segons l'ACM, els nombrosos canvis pel que fa als criteris d'aplicació se sumen a la invasió de competències que suposa per a l'autonomia municipal el mateix reial decret. Aquest increment del tipus impositiu afecta tots els immobles de naturalesa urbana i representa una de les principals fonts de finançament dels ajuntaments. L'Associació Catalana de Municipis també posa en relleu que fins ara el govern espanyol només havia modificat el valor cadastral i el màxim i mínim del tipus impositiu, però mai havia fixat la quantia.

Això es produeix en un context en què els ajuntaments també han de presentar a l'Estat abans del dia 15 la llista de factures pendents a pagar als proveïdors en data de 31 de desembre de 2011. Fins al 31 tenen temps per presentar un pla per pagar.

LA XIFRA

10
per cent
d'augment màxim recomanava fa uns dies l'Estat per a l'IBI, però ara especifica que només es referia al 2013.

“Fan normes que no entén ningú”

La confusió que ha generat l'Estat sobre l'increment de l'IBI ha indignat alguns alcaldes gironins. “El govern espanyol està fent normes que no les entén ningú. Són molt confuses i vulneren l'autonomia municipal”, diu l'alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio (PSC). En el mateix sentit es va manifestar l'alcalde d'Olot, Josep M. Corominas (CiU), segons el qual cal que es defineixi d'una vegada per totes el sistema de finançament dels ajuntaments. Qui hi va afegir un toc d'ironia va ser l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó: “Esperarem encara uns dies per si ens arriba una tercera circular.” En el cas de Tossa, el consistori celebrarà la setmana que ve un ple extraordinari, forçat per l'oposició, per tractar del tema. “Tenim molts dubtes, estem esperant que el govern central desplegui la normativa”, va sentenciar l'alcaldessa, Gisela Saladich (TU). (Aquesta informació ha estat elaborada per Joan Puntí, Emili Agulló, Jordi Casas i Jordi Gonzalo.)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.