Medi ambient

Maresme

Fent dissabte del fons marí

L'entitat Vamma realitza immersions periòdiques al litoral del nord del Maresme, el Barcelonès i la Selva per treure'n la brossa acumulada al mar

Els voluntaris volen apel·lar a la consciència de la ciutadania

Una rentadora, bateries de cotxe, extintors, ferros de tota mida, rodes de cotxe i ombrel·les de platja. Aquests són només alguns dels objectes localitzats per l'equip de submarinistes de l'entitat Voluntariat de l'Alt Maresme de Medi Ambient (Vamma) en les immersions que cada any realitzen durant l'estiu a diferents municipis, també de la Selva. Ahir van preparar-ne una a Santa Susanna, però la nul·la visibilitat com a conseqüència d'unes aigües enterbolides va obligar a fer avortar l'expedició. El president de Vamma, Joan Basart, es lamentava de no haver pogut portar a terme l'acció “sobretot perquè hem reunit una seixantena de submarinistes i alguns han vingut de Saragossa i Tarragona”.

Des de l'any 2003, Vamma té en les immersions la seva activitat estrella, malgrat que el grup també ha actuat en altres àmbits, com ara recuperant camins per fer senderisme, instal·lant una torre de guaita i construint una bassa d'aigua per a ús d'helicòpters i camions de bombers en cas d'incendi. També treballa la vessant més pedagògica amb les escoles, ha editat material i ha col·laborat en la recuperació de plantes autòctones. Joan Basart remarca que “de feina, n'hi ha molta per fer” i repeteix que la conscienciació de la ciutadania és clau. Per aquest motiu, quan es prepara una immersió de neteja del fons marí, als submarinistes els acompanya un bon grapat de gent encarregada d'informar tant banyistes com curiosos de tot allò que amaguen les aigües d'un Mediterrani que sovint s'utilitza d'abocador.

“La brossa que es recull no ha variat massa amb els anys, però notem que s'incrementa quan dies abans plou i baixen plenes les rieres que ho arrosseguen tot cap al mar”, apunta el president, que recorda també que molt del material localitzat correspon a estris de pescadors, com ara ploms, xarxes o fil de pescar. Abans d'entrar a l'aigua, els participants –tots amb el títol i l'assegurança en vigor– reben les explicacions pertinents perquè amb les ganes de netejar el fons marí no destrossin nous ecosistemes creats a partir del material arrossegat i que ha acabat integrat en el medi. “És important ser molt curós quan es tracta d'intervenir en aquest espai per evitar fer més mal que bé”, assegura Basart.

L'actuació de Vamma al fons marí, que té el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, va sumar l'any passat, segons la memòria de l'entitat, 474 submarinistes, que van prendre part en nou immersions i que van recollir 1,6 tones de brossa i ferralla. La propera immersió es farà a Blanes el dia 21.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.