Medi ambient

baix camp

Denuncien la contaminació de l'aigua a l'Argentera

Un grup de veïns troba que l'Ajuntament no ha informat de la presència d'arsènic

L'alcalde de la població publica un ban i diversos cartells després d'admetre que es quadruplica el nivell legal

Un grup de veïns de l'Argentera (Baix Camp) ha denunciat que l'Ajuntament del seu municipi no hagi informat “de manera clara i explícita” tota la població que l'aigua de subministrament conté nivells elevats d'arsènic. “Fa cinc anys que visc a l'Argentera i havia sentit algun rumor sobre la qualitat de l'aigua, però no vaig descobrir que se superaven àmpliament els límits legals d'arsènic fins que la notícia va ser publicada [dijous, 29 de setembre] a El Punt Avui”, explica un dels afectats. Els veïns demanaran la intervenció del Departament de Salut, atès que, al seu parer, l'Ajuntament ha incomplert l'obligació d'informar de la contaminació.

L'alcalde, Lluís Maria Castellví (CiU), explica que la presència d'arsènic està motivada per un fenomen geològic natural que fins ara ha estat difícil de solucionar. El municipi s'abasteix de l'aigua que es capta a la zona “de la mina de galena argentífera; no és legal que estiguem donant aquesta aigua a la població, però no en tenim cap més”, explica l'alcalde d'aquest municipi de 140 habitants. “Ara tenim un nou pou, que vam trobar el 2006, i començarem l'obra per portar l'aigua i poder donar subministrament a la població sense arsenats; l'obra es començarà a l'octubre i ha d'estar acabada el 30 de desembre”, explica Castellví.

L'alcalde indica que l'aigua del pou actual conté 40 micrograms d'arsènic per litre, quan la normativa actual limita el contingut d'aquest contaminant a 10 micrograms per litre. Castellví detalla, no obstant això, que la concentració d'arsènic s'ha mantingut estable des dels anys seixanta; “el que passa és que el límit legal va baixar primer a 70, després a 50 i ara a 10 [micrograms per litre]”. Castellví nega que s'hagi amagat informació sobre la contaminació per arsènic: “La gent ho sabia, en un poble se sap tot, no hi ha res a amagar.” No obstant això, l'alcalde, que en primera instància va reconèixer no haver publicat cap informació puntual sobre la situació, va rectificar després d'haver parlat amb aquest diari. Segons els denunciants, dijous i divendres, Castellví va publicar un ban i va fer penjar rètols a les fonts públiques en què s'informava que l'aigua no és potable.

Perills per a la salut humana

Un tríptic publicat al setembre per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (http://tinyurl.com/67rzwsy) recorda que l'arsènic inorgànic –com el que es pot trobar a l'aigua de l'Argentera– “indueix el càncer de pell, de pulmó, de bufeta urinària i, amb poca evidència, el de ronyó, fetge i pròstata (IARC, 2010)”. “L'exposició crònica [a l'arsènic], a través de l'aigua de consum, pot causar lesions de la pell, ronyó, fetge, medul·la òssia i trastorns neurològics”, segons aquesta agència dependent del Departament de Salut.

L'Organització Mundial de la Salut va establir la concentració màxima d'arsènic en l'aigua de consum humà en 10 micrograms per litre; aquesta és la concentració que s'ha establert i que està vigent encara en la normativa europea per a les aigües embotellades i les destinades al consum humà. No obstant això, el 2001 l'OMS va declarar que s'hauria d'establir una concentració més baixa, detalla l'informe de l'ACSA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.