Medi ambient

medi ambient

L'ANG fa balanç per tal de créixer i planificar el futur

L'Associació de Naturalistes de Girona fa una enquesta entre socis per valorar la seva activitat

Amb els resultats, vol impulsar accions per atraure socis joves i poder assolir més penetració social

Fer balanç del funcionament de l'entitat per planificar les accions de futur i aconseguir obtenir més gent al projecte és l'objectiu de l'enquesta que l'Associació de Naturalistes de Girona ha fet entre uns 400 socis i alguns col·laboradors destacats. Coincidint amb la celebració del 30è aniversari, l'ANG es va voler fer aquesta radiografia per “comprovar si els socis valoren bé la feina de l'entitat i si els arriba tot el que fem”, segons ha explicat el president, Enric Cortiñas. El mètode de l'enquesta, poc habitual en associacions d'aquesta mena, ha permès, amb paraules de Cortiñas, poder fer una valoració qualitativa i general de l'entitat. Primer es van fer entrevistes amb profunditat a un seguit de socis i col·laboradors rellevants, i a partir d'aquí, es va elaborar el qüestionari que els socis van haver de respondre.

Dels divuit entrevistats en profunditat, més de la meitat defensaven la necessitat de reivindicar l'ecologisme en el si de la societat per tal de millorar els valors del món actual. Altres ítems compartits amb força són: que l'ANG és una font d'activitats; que permet un aprenentatge a molts nivells; i també que avança missatges que la societat en general no vol veure o sentir. Pel que fa al qüestionari, un 65% responen que les activitats compleixen la funció de divulgar els valors ambientals, però que arriben a poca gent. Precisament la divulgació és la primera opció en què es creu que s'ha d'incidir més, seguida del treball en el territori i el naturalisme. Gairebé la meitat d'enquestats pensen que el volum d'activitats que s'organitzen és considerable tenint en compte el número de socis i que, a més, és d'una qualitat entre alta i suficient. Quan es dóna a triar entre quin tipus d'activitat preferirien si només en poguessin escollir una, l'opció més votada, amb un 32%, és la naturalista, o sigui la d'organitzar activitats de descoberta del medi i la formació, estudi i divulgació dels valors naturals. En canvi, les tasques tècniques d'informes i al·legacions a projectes són les que més socis creuen que no s'han d'abandonar mai, i precisament les activitats naturalistes són les que es consideren més prescindibles amb vista a la funció pública de l'ANG. En general, també es valora positivament la feina de l'entitat si bé molts admeten que fa temps que no hi participen activament.

Objectius de futur

Per això mateix, en l'ANG volen intentar recuperar el paper actiu de molts dels socis més antics i atraure membres nous. Un cop publicats els resultats de l'enquesta, l'entitat vol engegar la segona fase d'aquest pla de participació i aprofitar les xarxes socials i internet per tal de fomentar els debats. A més, també volen potenciar les xerrades públiques per posar en relleu els problemes ambientals que hi ha avui en dia, tocant tant temes d'abast locals com d'altres d'abast globals. D'aquesta manera es vol guanyar repercussió social i augmentar el nombre d'associats, sobretot pel que fa a la quantitat de gent jove, que és un dels problemes principals de l'associació.

LA XIFRA

400
socis i col·laboradors
de l'ANG són els que han participat en l'enquesta de l'entitat sobre la seva activitat.

LA DATA

1981
és l'any
que va néixer l'Associació de Naturalistes de Girona, orientada a l'estudi i divulgació dels valors naturals.

LA FRASE

Hem fet l'enquesta per veure com els socis valoren la feina que fem, i també si aquesta els arriba
Enric Cortiñas
president de l'ang

Respostes tècniques als impactes territorials

En aquests últims anys, a l'ANG han centrat part dels esforços a donar una resposta tècnica als projectes que representen un possible impacte per al territori. Això ho han fet a través d'informes tècnics i al·legacions, en projectes com la variant de la Bisbal, l'ampliació de l'aeroport, el pla territorial de les comarques gironines, el pla especial del PEIN Muntanyes de Begur o bé la deixalleria de Bonmatí. Es fan entre 15 i 20 informes i al·legacions cada any. A part, s'han creat diverses comissions que fan un treball més de camp, com la comissió de rius, la de transgènics, i la de voluntariat de Sant Daniel de Girona. La convocatòria del concurs de fotografia és un dels actes més coneguts, i recentment s'hi ha afegit el concurs de curtmetratges Somcurts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.