Medi ambient

Rècord de producció d'energia a pantans

El 2011 va ser l'any més fort de les centrals de les conques gironines

Les pluges van fer que la conca estigués a una mitjana del 90,5% de capacitat

Tots els pantans gironins estan per sobre del 80% de la seva capacitat

L'excepcionalitat pluviomètrica de l'any passat va tenir diversos efectes. Les conques gironines van aconseguir tenir gran part de l'any un bon estat ecològic, l'abastament no va perillar en cap moment, i els pantans van presentar sempre uns nivells elevats d'ocupació. A més, es van assolir xifres rècord de producció hidroelèctrica, actualment gairebé l'única font de generació elèctrica existent a les comarques gironines. Segons dades d'Endesa, el 2011 es van generar a les centrals de les conques gironines 334.149 megawatts per hora (MWh). Això representa un increment substancial respecte de l'energia produïda en anys anteriors: 259.485 el 2010 i 245.581 el 2009 o 175.756 el 2008. A més, les dades del 2011 van superar un 15,2% la mitjana històrica anual de les centrals hidroelèctriques gironines, que se situa a l'entorn dels 290.000 MWh.

Segons Ángel García, responsable del Centre de Control d'Hidroelèctriques d'Endesa a Catalunya, aquesta és la producció més alta “com a mínim dels últims deu anys” i des de la unió de les diverses companyies elèctriques dins Endesa. García ho ha atribuït “al bon comportament hidrològic de la conca, amb un any amb una pluviometria molt per sobre de la mitjana històrica”. A més, hi ha afegit: “Serà difícil repetir un any com aquest; estem molt bé de reserves, però encara que sigui estadísticament, costarà aconseguir una altra vegada les xifres del 2011.” Una mostra de l'excepcionalitat hídrica de l'any passat és que el pantà de Susqueda va vessar dues vegades. Si ja és excepcional que l'embassament vessi, que ho faci dos cops en un any és insòlit. Primer va vessar a mitjan març, quan la gran entrada d'aigua gràcies a les fortes pluges va fer que la presa vessés diversos dies seguits. Al novembre hi va tornar, el dia 23. Això va permetre dirigir més aigua cap a les turbines de la central elèctrica. En total, durant l'any passat es va arribar a una mitjana d'ocupació dels embassaments de la conca del 90,5%, quan el 2010 la xifra va ser del 81,3%.

En tot cas, dels més de 334.000 MWh generats a les conques gironines, un 80% correspon a les centrals hidroelèctriques de Sau i Susqueda, on hi ha les més importants de la demarcació. La resta s'ha de repartir entre altres centrals més petites, com ara la dels embassaments de Boadella i el Pasteral, o la que hi ha a Tregurà, a Vilallonga de Ter. Tot i aquestes xifres, la producció hidroelèctrica gironina continua sent poc destacada comparada amb la de les comarques lleidatanes i la franja. García, de fet, admetia ahir que si bé les xifres eren “importants”, no són decisives en el conjunt del grup, amb centrals potents a l'Ebre, la Noguera Ribagorçana i el Segre. De fet, entre Catalunya i la Franja es van generar, el 2011, 5,5 milions de megawatts per hora. Respecte a la resta de conques, la de Girona –sobretot el Ter i una mica la Muga– és l'única que va créixer durant el 2011, ja que a les instal·lacions del Principal la generació elèctrica va baixar a causa dels baixos nivells en les reserves d'aigua embassades.

Els pantans, plens

Els embassaments del Ter i la Muga continuaven ahir a uns nivells d'ocupació molt elevats. Destaca el cas de Boadella a la Muga, el pantà que habitualment presenta més problemes. A hores d'ara està al 83% de la seva capacitat, molt més que els 56% de fa un any. Les mitjanes dels últims cinc i deu anys també estan entre el 50 i el 60%.

Pel que fa al Ter, els embassaments presenten xifres similars. Susqueda està al 89,3%, una xifra gairebé idèntica a la de fa un any, i per sobre de la seva mitjana. Sau registra un 85,4%, cinc punts per sobre de les xifres d'un any enrere, i també bastant per sobre dels registres habituals en l'última dècada. Les nevades d'aquests dies haurien d'afavorir que com a mínim no es rebaixessin aquestes quantitats.

LA FRASE

23.11.2011
va ser
quan Susqueda va vessar per segona vegada l'any passat. La primera havia estat a mitjan març.

LA DATA

Serà difícil repetir un any com aquest pel que fa a la producció hidroelèctrica
Ángel García
responsable del centre de control d'hidràuliques d'endesa
89
per cent de capacitat
registrava ahir el pantà de Susqueda. Sau estava ple en un 85% i Boadella, en un 83%.
333.149
megawatts per hora
es van generar a les centrals hidroelèctriques de les conques gironines durant el 2011.

Endesa acabarà les vàlvules de Susqueda la tardor vinent

L'empresa està enllestint la segona i la tercera
Que el pantà hagi estat tan ple ha dificultat els treballs
Oriol Mas

Endesa està afrontant ja la recta final de la substitució de les vàlvules de la presa de Susqueda. Aquest projecte permetrà modernitzar les sortides d'aigua controlades des de la mateixa presa, i que s'utilitzen en el cas que l'embassament estigui molt ple; que fallés el canal subterrani que va fins al Pasteral per la central hidroelèctrica; o bé per deixar anar més aigua al riu per a activitats recreatives. Les vàlvules són del 1968, i amb el canvi la companyia ha volgut també evitar riscos de mal funcionament.

Les obres han estat fins ara complicades per la mateixa naturalesa dels treballs, que obliga a dissenyar tot un seguit d'estructures i mètodes específics. Van començar a mitjan del 2010, i si bé inicialment estava previst que s'acabessin a final del 2011, s'haurà tardat gairebé un any més. Segons el coordinador de l'Agrupació Ter d'Endesa Generación, Pepe Serrano, esperen tenir-ho tot enllestit la tardor d'aquest any, perquè ja tenen una vàlvula acabada i n'hi ha dues més que ho estaran a principi de març, quan es faran les pertinents proves abans de la posada en servei definitiva. Llavors es començarà la instal·lació de la quarta i última, que durarà mig any aproximadament: “Hem hagut d'anar reformulant els projectes sobre la marxa, perquè no totes les estructures de les vàlvules són idèntiques i s'ha de treballar molt al detall.” En alguns casos s'ha hagut de refer el projecte per tan sols 10 centímetres de diferència entre les vàlvules. A més, les tasques s'han complicat amb l'ocupació tan alta que ha tingut el pantà des que es van iniciar els treballs, amb molts mesos per sobre del 90% de la seva capacitat.

A la tardor esperem tenir la quarta vàlvula a punt, i així acabar tota aquesta obra
Pepe Serrano
coordinador de l'Agrupació Ter d'Endesa Generación
No totes les estructures de les vàlvules són iguals, per això hem hagut d'anar reformulant els projectes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.