Medi ambient

Les glaçades maten la collita de faves, pèsols i carxofes

A la costa selvatana les temperatures sota zero han afectat greument les collites primerenques

Les temperatures van pujar ahir, però la fred es mantindrà tota aquesta setmana

Les fortes glaçades i la persistència de les temperatures sota zero que en alguns punts han arribat als vuit graus sota zero han matat tota la collita primerenca de faves, pèsols i carxofes de les comarques gironines concentrada bàsicament a Blanes i alguns punts de les comarques de la Selva i el Gironès. Els cultius d'horta han patit també les baixes temperatures, però en general han resistit a l'onada de fred, que, en canvi, podria beneficiar la vinya i els arbres fruiters perquè hauria matat les plagues que afecten els arbres. El mateix es pot dir d'alguns boscos, on les temperatures sota zero podrien haver aturat plagues com la processionària.

Xavier Robert, productor de Blanes i responsable de l'horta de la JARC, explicava ahir que la majoria de la producció primerenca ha rebut, perquè ni els hivernacles ni les mantes tèrmiques han evitat que la temperatura baixés dels cinc graus sota zero. “Estàvem massa ben acostumats perquè feia més de deu anys que no glaçava tan fort i havíem avançat els cultius de pèsols, faves i carxofes. Però han tornat les glaçades i tot el que estava en flor ha llepat”, explica Robert. Algun productor a més del plàstic i les mantes va utilitzar calefacció dins els hivernacles i alguns hauran salvat una part petita de la producció. “El que passa és que no surt a compte. Un veí ha gastat 250 litres de gasoil, que va a noranta cèntims el litre, però és complicat que ho recuperi amb la producció que ha salvat”, explicava Robert. Al Baix Llobregat, el Maresme i la Selva els pagesos fan fotografies dels conreus per demanar compensacions a les assegurades i provar de demanar ajudes extraordinàries. En canvi, esperen que els cultius d'horta hivernals, com ara espinacs, bledes i enciams, que s'han glaçat es puguin salvar, tot i que s'anuncien més glaçades per a la setmana. De fet, el 90% de la collita de pèsols del Maresme i de carxofa del Baix Llobregat, el Maresme i la Selva ha rebut. En algun cas van poder fer collita i omplir les cambres per vendre la verdura durant els propers dies. Però les plantes en flor no s'han salvat. Miquel Vilardell, responsable d'horta i agricultura ecològica d'Unió de Pagesos destacava que els cultius d'hivern han aguantat, però que s'han d'esperar uns dies per valorar els danys. També espera que es pugui fer alguna collita tardana de carxofa o faves perquè la fred ha malmès la que estava a punt de collir o en flor i destaca el mal que temperatures de fins a dotze sota zero han fet a plantacions d'agricultura biològica de Biodrissa a Campllong.

Continua la fred

D'altra banda, ahir l'onada de fred es va prendre un lleuger respir. Les temperatures mínimes i màximes van pujar respecte als últims dies, i durant el migdia ja es van assolir xifres superiors als deu graus en bona part de la demarcació. Les mínimes de la nit de diumenge a dilluns van tornar a ser molt baixes –5,6 graus sota zero a Girona, -3,9 a Castell d'Aro, -6,8 a la Vall d'en Bas, 3,4 graus positius a Roses i 8,9 negatius a Sant Pau de Segúries–, però no tant com la nit anterior. Pel que fa a les previsions, els models insisteixen que l'onada de fred s'allargarà aquesta setmana, i es tornarà a intensificar a partir de dimecres. Tot i això, no serà tan forta com aquest cap de setmana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.