Medi ambient

medi ambient

Santa Cristina queda fora de Pinya de Rosa definitivament

El Tribunal Suprem dóna la raó a l'Ajuntament de Lloret i a l'obreria, i exclou aquest paratge del pla d'espais d'interès natural

Blanes denuncia set anys de retard en la redacció del pla d'usos

El paratge de Santa Cristina, a Lloret de Mar, queda definitivament fora del pla d'espais d'interès natural (PEIN) del paratge de Pinya de Rosa, a Blanes. El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs presentat per la Generalitat i ha donat la raó a l'obreria de Santa Cristina i a l'Ajuntament de Lloret per la no-inclusió d'aquesta zona en el PEIN.

La notícia va ser molt ben rebuda a Lloret de Mar. L'alcalde, Romà Codina, va aplaudir la sentència i la va qualificar de “reconeixement a tot l'esforç que s'ha fet a la finca durant 600 anys”. Segons Codina, ha estat “un premi a la feina ben feta per part de l'Obreria de Santa Cristina”. Des d'aquesta associació, l'obrer major, Salvador Palaudelmàs, també es va mostrar molt content pel final “d'un malson de sis anys”. Va recordar que es va incloure Santa Cristina al PEIN “de manera unilateral i sense escoltar ningú”. Palaudelmàs va remarcar que estan “plenament d'acord” amb la finalitat de protegir Santa Cristina. El dia 4 de març se celebra la Festa dels Perdons i lluny de les manifestacions i protestes d'anys enrere per aquesta qüestió, l'obreria es planteja fer un acte de celebració.

Blanes vol el pla d'usos

Josep Marigó, alcalde de Blanes, va mostrar ahir respecte per la decisió judicial i per l'autonomia de Lloret de Mar. Va recordar que Blanes no va incloure Lloret dins dels límits del PEIN, sinó la Generalitat. “Respectem la voluntat de Lloret, avalada per la justícia”, va assegurar quan va conèixer la sentència. Marigó, però, va fer una crida perquè es reuneixi el consell rector del PNIN de Pinya Rosa. I va reiterar que es redacti el pla d'usos: “Anem molt retardats”, va lamentar l'alcalde de Blanes. I és que segons la llei hi havia un termini de 18 mesos per redactar-lo. El proper mes d'abril, farà nou anys que s'està esperant el pla d'usos.

LA FRASE

És un reconeixement a tot l'esforç que l'obreria ha fet a la finca durant 600 anys
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar

Final d'un llarg litigi

El Parlament de Catalunya va aprovar l'abril del 2003 declarar Pinya de Ros paratge natural d'interès nacional (PNIN), fruit d'una gran reivindicació ciutadana perquè l'últim paratge verge de la costa brava de Blanes es veia amenaçat per un projecte de construcció de 130 xalets i un gran hotel. El 2006, el Departament de Medi Ambient va decidir incloure el paratge lloretenc de Santa Cristina en el pla d'espais d'interès natural (PEIN) de Pinya de Rosa, fet que va provocar un gran rebuig social i els recursos de l'Ajuntament i de l'Obreria de Santa Cristina, que va argumentar que la gestió feta durant sis segles eren garantia de la preservació del paratge.

El 2009, el TSJC va avalar la tesi de l'obreria i va sentenciar que la inclusió del paratge lloretenc al PEIN no estava justificada. La Generalitat, però, va recórrer al Tribunal Suprem, que acaba de desestimar el recurs. Per tant, segons el TS el paratge de Santa Cristina no ha d'estar inclòs en el PEIN.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.