Medi ambient

MEDI AMBIENT

Tancaran Sadernes als cotxes tot el dia durant la temporada turística

La mesura, amb excepcions per a veïns i altres usuaris, permetrà un estalvi econòmic i la reducció de la presència de vehicles a l'Alta Garrotxa

La necessitat de reduir despeses com sigui ha portat el Consorci de l'Alta Garrotxa i els ajuntaments de Montagut i Oix i Sales de Llierca a prescindir del servei del punt d'informació de Sadernes, que regulava l'accés motoritzat a la pista de Riu durant la temporada turística. Com a alternativa s'ha decidit tancar-hi el pas de manera permanent l'època en què, en les temporades anteriors, era restringit només unes hores al dia. La nova mesura, que suposarà un estalvi d'uns 25.000 euros amb relació al pressupost de l'any passat, entrarà en vigor el pròxim dia 15 i es mantindrà tots els caps de setmana i festius fins al 30 de novembre, així com tots els dies dels mesos de juliol, agost i setembre. Al mateix lloc on hi havia el punt d'informació (la caseta va ser destruïda fa unes setmanes per uns vàndals) hi instal·laran una barrera que estarà sempre abaixada i un senyal informatiu. La gran zona d'aparcament de Sadernes serà a partir d'ara l'últim lloc on es podrà deixar el vehicle, abans de seguir el camí a peu. La multa a qui no faci cas de la barrera serà d'uns 300 euros, segons s'estableix en el decret de regulació de l'accés al medi natural. Tant el consorci com els dos ajuntaments implicats expediran permisos que permetran passar per la barrera als veïns, visitants autoritzats i vehicles de serveis. Per compensar la desaparició dels informadors, s'està preparant material de difusió, de manera conjunta entre el consorci, Turisme Garrotxa i les oficines de turisme de la comarca.

Massa cotxes

Tot i que l'objectiu principal és l'estalvi econòmic, el canvi permetrà també reduir considerablement el trànsit de vehicles de motor a la pista de Riu, que és també la que mena –a peu– fins a Sant Aniol d'Aguja, l'indret més freqüentat de l'espai d'interès natural de l'Alta Garrotxa.

Durant la temporada de regulació de l'any passat van creuar la barrera de Sadernes uns 8.000 vehicles –que majoritàriament aparcaven a les zones condicionades al llarg de la pista– en què viatjaven unes 25.000 persones, segons les dades facilitades pel consorci.

La massificació del corredor Sadernes - Sant Aniol és considerada un problema per alguns dels col·lectius vinculats amb el territori. Fora dels mesos turístics, per la zona hi circulen molts menys vehicles, sobretot de veïns, caçadors, excursionistes i practicants d'esports d'aventura.

LA DATA

15.03.12
és el dia
en què es començarà a aplicar el nou sistema de regulació del trànsit de vehicles de motor.

LA XIFRA

8.000
vehicles motoritzats
van passar pel punt d'informació de Sadernes durant la temporada turística del 2011.

Es descarta fer pagar per aparcar aquest any

El consorci s'havia plantejat també fer pagar per aparcar a Sadernes, però finalment aquesta mesura s'ha descartat, almenys per aquest any. L'ens que gestiona l'EIN de l'Alta Garrotxa ara està mirant de tancar un pressupost que li permeti sobreviure amb molt menys recursos, ja que les administracions que hi aporten diners (sobretot la Generalitat) han anunciat que retallaran molt la seva contribució. Si el 2011 es va confeccionar un pressupost de 700.000 euros, molt probablement aquest any haurà de ser d'una tercera part i s'haurà de renunciar a moltes activitats. Entre les conseqüències de les retallades destaca el fet que no es pot assumir la despesa de la seu del consorci, a l'antiga rectoria de Sadernes. D'aquí a pocs dies les oficines es traslladaran a uns locals que ha cedit el Consell Comarcal, a Olot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.