Medi ambient

medi ambient

Sorra del riu per refer la platja de s'Abanell a Blanes

L'alcalde Marigó demana que s'extregui la que s'acumula al riu per portar-la al litoral

La proposta tindria el suport de Costes i només faltaria l'autorització de l'ACA, que hi enviarà aviat un inspector

L'Ajuntament de Blanes ha proposat a la Generalitat i a l'Estat una possible solució per posar fi –com a mínim momentàniament– als problemes de falta de sorra que hi ha a les platges del municipi, en especial a la de s'Abanell: extreure la que s'acumula al riu i portar-la al litoral.

Últimament, segons han detectat des de l'Ajuntament de Blanes, la sorra que baixa per la Tordera no arriba al mar i es va sedimentant al riu. Segons van indicar fonts municipals, la sorra es va acumulant a la banda de Blanes del riu, i deixa espai per a l'aigua per la banda del Maresme. És per això que l'Ajuntament ha demanat a l'Estat i a la Generalitat que s'extregui aquesta sorra per portar-la a la platja; és a dir, que es faci artificialment el que no ha acabat de fer la natura.

“Des de Costes de Girona se'ns ha confirmat que estan en disposició de traslladar sorra del riu a les platges”, va explicar Josep Marigó, alcalde de Blanes. Abans de poder començar els treballs, però, fa falta el permís de la Generalitat: “Estem pendents de l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua”, hi va afegir l'alcalde.

De fet, fa uns quants dies Marigó es va reunir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per tractar d'aquesta qüestió. Segons va detallar Marigó, en un primer moment la Generalitat no era gaire receptiva a les peticions blanenques, perquè podien perjudicar l'ecosistema del riu. Marigó, però, els va girar l'argument i va defensar la seva proposta amb el pretext que s'aconseguia millorar l'ecosistema de la platja. “Ara estem pendents d'això”, segons va explicar Marigó, que hi va afegir: “Ens han dit que vindran uns tècnics de l'Agència Catalana a mirar-se el riu.” Aquesta inspecció hauria de determinar si s'extraurà la sorra de la Tordera per poder portar-la a la platja o no.

Amb el traspàs de sorra del riu a la costa no se solucionaria només el problema de la situació de la platja de s'Abanell de cara a la temporada turística, també hi ha un segon tema, no menys important, de seguretat. L'Ajuntament de Blanes tem que una riuada pugui afectar la riba del riu. En el cas de la banda de Blanes, podria provocar un despreniment de terra, amb l'agreujant que la riba del riu –que fa funcions de mur de contenció– està a un nivell per sobre dels camps de conreu i, per tant, aquests correrien el risc d'inundació. A la banda del Maresme no hi hauria aquest perill, perquè no hi ha diferència de nivells entre la riba del riu i els camps.

LA FRASE

Des de Costes de Girona se'ns ha confirmat que estan en disposició de traslladar sorra del riu a les platges
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

Tots units per s'Abanell

El PSC governa en minoria a l'Ajuntament de Blanes, però no està sol en la recerca de solucions per a s'Abanell. L'oposició s'ha abocat a donar-li suport en aquesta qüestió. La recent reunió de l'alcalde, Josep Marigó, amb el conseller Santi Vila es va aconseguir gràcies a la intercessió del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Blanes. I fins i tot Josep Trias, cap de llista de CiU i exalcalde, va acompanyar Marigó en la trobada. Uns quants dies abans va ser el PP el que es va desplaçar a Madrid –acompanyat dels representants del Gremi d'Hostaleria i dels càmpings– per reunir-se amb els responsables de Costes al Ministeri de Medi Ambient. Hi van anar coordinats amb el govern local, que els va facilitar la informació per negociar amb els representants del govern estatal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.