Medi ambient

Medi ambient

Mobilització pel Centre de Fauna dels Aiguamolls

Diumenge que ve es farà un acte reivindicatiu per oposar-se al tancament de l'únic centre d'aquest tipus a la demarcació

Segons Medi Natural, es mantindria un punt de primers auxilis

Indignació, sorpresa, tristesa i ràbia; aquests són els qualificatius que van fer servir més ahir els responsables, socis i simpatitzants de l'entitat ecologista Iaeden Salvem l'Empordà per presentar la campanya de mobilització contra el tancament del Centre de Fauna Salvatge dels Aiguamolls, anunciat la setmana passada pel Departament de Medi Natural. El primer acte d'aquesta mobilització serà aquest diumenge, 7 de juliol, al migdia al Cortalet del parc dels aiguamolls, on es presentarà un manifest enmig d'una programació festiva i reivindicativa per donar a conèixer la tasca del centre i reclamar a l'administració que rectifiqui.

Mocions als ajuntaments

Segons els convocants, el manifest (penjat en un blog de la xarxa dedicat a la campanya) ha recollit 3.700 firmes els quatre primers dies. Paral·lelament, la Iaeden ha enviat mocions als 221 ajuntaments de la demarcació perquè es manifestin també en contra d'aquesta mesura “que ataca directament la conservació de la nostra biodiversitat”. Precisament abans-d'ahir, el ple de Figueres va adoptar aquesta moció per unanimitat.

Jordi Sargatal, naturalista, exdirector del parc dels aiguamolls i un dels iniciadors del centre a final dels anys setanta, va qualificar el Centre de Fauna de “peça important” per la tasca de recuperació que desenvolupa però també per la feina divulgativa que fa de cara a les escoles i el públic. Vony Burlet, que des de la fundació Roger Burlet també va contribuir a la consolidació del centre a la primera meitat dels anys 2000, va destacar que ara, en aquesta època de l'any, és el pitjor moment per tancar perquè és quan hi arriben més aus i va recalcar el servei afegit que fan els veterinaris del centre fent seguiment de crisis sanitàries com poden ser la ràbia o la grip aviària.

Al llarg de l'any aquest centre acull uns 900 exemplars de fauna –la majoria són aus i en un 99 per cent dels casos es tracta d'espècies protegides– víctimes de línies elèctriques, d'accidents de trànsit o desnodrits. Els animals es recuperen al centre, l'únic que hi ha a les comarques de Girona, i després es tornen a alliberar.

Trasllat a altres centres

El tancament del Centre de Fauna dels Aiguamolls es va destapar quan els tres treballadors de l'estructura es van assabentar que estaven afectats per l'ERO de Forestal Catalana, l'empresa pública que gestiona el centre i depèn de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat. Ahir, Medi Natural va donar les primeres explicacions oficials anunciant mitjançant un comunitat que “s'està dissenyant el protocol d'atenció i trasllat d'animals del Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà cap als altres dos centres de què disposa a Catalunya (a Lleida i a Santa Perpètua de Mogoda). En el mateix comunicat, la direcció general explica que “treballa amb l'objectiu de disposar d'un lloc de primers auxilis” als aiguamolls. El departament també assegura que “està disposat a mantenir obert el centre si es troben recursos alternatius als pressupostos públics”.

LA XIFRA

900
exemplars de fauna
ferida, principalment aus i en un 99% d'espècies protegides, passen cada any pel centre.

LA FRASE

El centre és una peça clau per recuperar la fauna i per fer divulgació al públic i les escoles
Jordi Sargatal
Exdirector dels aiguamolls
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.