Medi ambient

La bandera blava no oneja sola

Les platges gironines han rebut tres certificats de qualitat

Des de fa 27 anys, ens hem acostumat a veure a les nostres platges una bandera blava que ens assegura que ens banyem en una platja de qualitat. Tot i ser el més comú i el que té més ressò mediàtic, aquest no és l'únic distintiu de qualitat que s'atorga a les platges. El litoral gironí llueix fins a tres certificats de qualitat que acrediten el bon estat de les platges. Tot i que no hi hagi cap llei que obligui a acreditar aquestes distincions, bona part dels municipis costaners opten per fer auditories que distingeixin les seves platges amb la bandera blava, la Q de qualitat o els certificats ISO 14001 i EMAS.

Múltiples opcions

En total, aquest any a la costa gironina, 28 platges han estat acreditades amb banderes blaves, cinc amb la Q de qualitat i com a mínim vuit municipis acrediten la certificació ISO 14001 o EMAS.

El més habitual és que els ajuntaments es decantin per demanar una acreditació o l'altra, però les platges de Sant Antoni –a Sant Antoni de Calonge– i la d'Empuriabrava –a Castelló d'Empúries– tenen tots tres tipus de distintius. D'altra banda, els municipis de Torroella de Montgrí, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols han estat acreditats amb dos certificats.

Com que aquesta mena de distincions no tenen caràcter obligatori, cada consistori és el que pren la decisió de demanar les auditories. La planificació estratègica, la creença que un certificat o un altre s'ajusta més al model de platja i a la disponibilitat pressupostària són alguns dels elements que porten els municipis a decantar-se per una opció o una altra. A Lloret de Mar, han optat per l'exclusivitat de la bandera blava. Actualment, quatre de les cinc platges de la població la llueixen i, segons el regidor de Medi Ambient, Ignasi Riera, la intenció és dedicar esforços a aconseguir la cinquena bandera. “Hem optat per aquesta distinció perquè té un caràcter internacional, és més coneguda i es comercialitza millor”, diu Riera. Pel que fa a les distincions ISO/EMAS, el regidor explica que se centren en mecanismes de gestió amb els quals ja treballen. “Però per acreditar-los cal un pressupost i, de moment, l'invertim a aconseguir la bandera blava per a la platja de Canyelles”, afegeix Riera. El cost econòmic també va ser el motiu que va fer que el 2012 el municipi lloretenc deixés de demanar la Q de qualitat.

Les cales i platges del municipi de Cadaqués es troben dins del Parc Natural del Cap de Creus. La normativa dels parcs naturals i la protecció ambiental d'aquest espai difícilment permeten dubtar de l'estat d'aquestes platges. Tanmateix, no n'hi ha cap que estigui distingida amb algun dels tres certificats. “Cadaqués és un poble especial; per ser un poble de qualitat no et calen els certificats”, diu l'alcalde, Joan Figueras, que hi afegeix: “Els voldríem, però per tenir la ISO 14001 has de ser un poble amb platges molt estàndard i el nostre és un lloc de racons. Som conscients que no són perfectes perquè la gent hi vagi, però prioritzem trencar el mínim possible el seu estat natural.”

El cost econòmic

Begur és un altre dels municipis sense cap certificat. El seu regidor de Platges, Joan Loureiro, explica que no han demanat les auditories de l'EMAS i la Q de qualitat perquè suposen un gran cost econòmic. “L'any passat ja les vam acreditar i creiem que continuen estant bé”, diu el regidor. Acreditar cadascuna de les vuit platges tenia un cost de 3.000 euros. Ja fa uns anys que tampoc demanen la bandera blava. Loureiro assenyala: “No certifiquen gairebé res. Et donen la qualificació, pagues i ja està, per això ens vam decidir per la ISO 14001 i l'EMAS.”

LA FRASE

Per tenir la ISO 14001 has de ser un poble amb platges molt estàndard
Joan Figueras
Alcalde de Cadaqués
5
platges
lluiran el certificat de la Q de qualitat, dada que contrasta amb els onze certificats rebuts l'any 2011.
28
platges
del litoral gironí han rebut aquest estiu el distintiu de la bandera blava.
Bandera blava

Qualitat de les aigües i educació ambiental

El distintiu més estès i més conegut pels usuaris continua sent la bandera blava, que atorga l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) de la FEE (Fundació d'Educació Ambiental), en col·laboració amb la Generalitat. Aquesta acreditació certifica el compliment, en un moment determinat, d'uns paràmetres vinculats amb la qualitat de les aigües, la informació i l'educació ambiental, la gestió ambiental i la seguretat, els serveis i les instal·lacions. La FEE és una organització no governamental i sense ànim de lucre que actua arreu del món amb diversos programes per promoure l'educació ambiental. A banda de les banderes blaves, també gestiona programes com ara la clau verda –que promou el turisme sostenible– i les ecoescoles.

Q de qualitat

El certificat de les patronals espanyoles

La Q de qualitat és un certificat que concedeix l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), format per les patronals dels principals sectors turístics, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, les comunitats autònomes i la secretaria de Turisme de l'Estat espanyol. El sistema de gestió segueix el cicle següent: el primer any s'aconsegueix l'auditoria de certificació, el segon i el tercer es fa l'auditoria de seguiment i el quart es fa l'auditoria de renovació. Les auditories de certificació i de renovació es fan sobre tots els requisits marcats per la norma que regeix cada sistema de gestió. Les auditories de seguiment revisen els punts principals dels requisits marcats per la norma que regeix cada sistema de gestió. Per tant, són auditories més breus en temps i una mica més econòmiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia