Medi ambient

Camí amb dos passos dins el jardí privat de Can Juncadella

El projecte de camí de ronda preveu que els turistes i els amos passin per vials diferents a la finca

L'Ajuntament de Lloret espera que el govern autoritzi el pla de Flinder Data per iniciar les obres

El projecte dels amos de la finca de Can Juncadella de Lloret per refer el camí de ronda preveu que el tram que passa per dins de la finca privada tindrà dos passos diferents, un per a turistes i un altre per als propietaris. El projecte, de l'empresa Flinder Data, ja és a les mans, entre d'altres organismes o institucions, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Institut Geològic de Catalunya i més d'un departament de la Generalitat, que hi han de donar el vistiplau.

L'entrada dins la finca de Can Juncadella, que pertany a una societat del Kazakhstan, forma part de l'últim tram del camí de ronda. El pas superior, per als amos, serà una estructura metàl·lica elevada a un metre i mig sobre el terreny. El camí passarà enfonsat i s'hi plantarà arboç per mitigar l'impacte (del pas) de caminants dins la finca. L'estructura no permetrà el trànsit rodat fins a cala Morisca.

Flinder Data ha hagut de canviar el projecte anterior. Ara els plans dels amos estan en exposició pública, i l'Ajuntament calcula que les obres podrien començar al desembre. El consistori ja té el vistiplau, entre d'altres, del responsable de polítiques de paisatge del Departament de Territori i Sostenibilitat.

En l'estudi d'impacte ambiental (EIA) es detallen aspectes de l'obra, que haurien d'assumir els propietaris i que podria costar uns 400.000 euros. Hi ha, per exemple, l'esmentat accés a la platja de la Somera, diferent de l'actual “per no interferir en un camí privat de la finca, evitant tallar l'accés directe a una antiga caseta privada de pescadors”. L'accés, per tant, es faria mitjançant un tram de 60 metres d'escales (de pedra amb una amplada de pas d'1,5 m) per superar un desnivell de 30 metres d'altura.

El projecte pretén recuperar l'històric camí de ronda, prop del coronament del penya-segat a tocar de la platja de Canyelles. En l'EIA, s'esmenten dos punts conflictius en l'obra del camí de ronda de Can Juncadella de Lloret a causa del barranc. En el primer punt, des de la part superior de les escales de descens fins al punt màxim del barranc, s'ha optat per obrir un camí d'un metre i mig d'amplada de pas –de sauló compactat, delimitat per les fites–. En el segon punt, per salvar el barranc, hi haurà unes escales de pedra.

La llarga espera

La proposta dels amos pretén reconstruir el camí de ronda nord de Lloret, que permetrà accedir des de cala Canyelles i cala Morisca a través de corriols i el GR-92. El camí va ser interromput per unes esllavissades, i els amos de Can Juncadella es van comprometre a refer-lo. De fet, un conveni del juny del 2009 amb l'Ajuntament fixava en dos anys el període màxim de reparació del camí, que és de titularitat pública, però amb un tram privat (el de la finca).

LA DATA

08.08.14
És la data
en què el responsable de l'aplicació de les polítiques de paisatge del govern va autoritzar el projecte del camí.

LES XIFRES

30
metres
de desnivell permeten superar les escales fins a la platja de la Somera, en el primer tram del camí.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia