Infraestructures

“Benvinguts al centre del món”

El president de la Generalitat, Artur Mas, el ministre espanyol de Foment, José Blanco, i el secretari de Transports de l'Estat francès, Thierry Mariani, han inaugurat oficialment el tram transfronterer del TAV entre Figueres i Perpinyà

L'arribada a Perpinyà del TAV o TGV –perquè quan passa la frontera pel túnel sota l'Albera el tren canvia de nom– procedent de Figueres s'ha fet enmig d'una confusió general que ha desbordat les previsions de l'organització de la SNCF i del dispositiu de seguretat de les forces de l'ordre. Totes les autoritats nord-catalanes –presidents de la regió i del departament, diputats, senadors, batlles– que esperaven l'arribada del TAV convertit TGV han quedat immersos enmig de la gentada present i dels periodistes que intentaven fer la seva feina.

La nova estació de Perpinyà –una ampliació de la que en Dalí freqüentava sovint i on el pintor empordanès va creure veure el centre del món– on s'aturen els TAV del sud i els TGV del nord, havia estat tancada al públic i els viatgers i ocupada per un dispositiu impressionant de forces de l'ordre. Per accedir-hi calia ensenyar invitacions i acreditacions i, malgrat això, quan ha arribat el tren, en retard d'uns bons quinze minuts, les autoritats que hi viatjaven han hagut d'esperar a l'andana i sota la pluja que les forces de l'ordre els obrissin pas enmig de la gentada per poder entrar a l'estació. Quan les autoritats i el seu seguici han pogut entrar a la nova estació, per megafonia i en francès una veu els ha desitjat la benvinguda “al centre del món”.

“Línia pionera, exemplar i ecològica”

Quan la confusió i les empentes li ho han permès, el secretari de Transports de l'Estat francès, Thierry Mariani, ha començat la seva intervenció dient: “Mai m'hauria pensat que al centre del món s'hi estava tan estret”. Ha qualificat aquest tram transfronterer entre Figueres i Perpinyà de “línia pionera, exemplar i ecològica”, fent referència als nous paràmetres aplicats en la seva construcció per respectar les normes del Grenelle Environnement, les noves directives de respecte del medi ambient del govern francès. Ha anunciat que han començat “els estudis preliminars per a la construcció de la línia d'alta velocitat entre Montpeller i Perpinyà”. El ministre espanyol de Foment, José Blanco, ha afirmat que per al seu govern ”el corredor mediterrani és prioritari” i que totes les “connexions frontereres són també prioritàries”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, era present al costat del ministre espanyol i del secretari d'estat francès, però no ha agafat la paraula. Posteriorment, a la Prefectura de Perpinyà ha tingut lloc una conferència de premsa on el president de Catalunya ja no hi era.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.