Infraestructures

Montsià

L'ermita d'Alcanar s'esquerda i requereix obres urgents

L'edifici, que data del segle XVIII, està situat damunt d'argiles expansives i pateix moviments estructurals

Reparar el temple del Remei costarà 400.000 euros i ja s'ha iniciat una col·lecta

L'ermita del Remei d'Alcanar pateix moviments estructurals perquè està construïda damunt d'argiles expansives. Així, quan plou molt el terreny guanya volum i empeny els murs de l'ermita cap amunt. “És com una esponja que quan es mulla s'infla i quan s'asseca torna a baixar”, explica Ricard Reverter, aparellador tècnic i secretari de la junta d'administració de l'ermita. Aquests moviments han provocat l'aparició de nombroses esquerdes, sobretot al creuer de l'església i a la sala d'exvots.

El problema es va detectar el 1995 i es va accentuar el 2009. Ara s'ha arribat a límits de degradació insostenibles i un informe tècnic elaborat per l'arquitecte de la catedral de Tortosa, Josep Lluís Ginovart, recomana una intervenció urgent, advertint que, si no s'actua, l'ermita del Remei es podria arribar a enfonsar. En el mateix informe, Guinovart proposa una intervenció de micropilonatge, és a dir, d'injecció de formigó a uns cinc metres de profunditat, on hi ha roca, per donar més consistència als fonaments i evitar que l'estructura de l'ermita continue movent-se. L'actuació està pressupostada en vora 400.000 euros i sota el lema “L'ermita et necessita”, la junta d'administració ha iniciat una col·lecta popular per poder finançar les obres. La van iniciar per les festes del Remei, a finals de setembre, i han repartit butlletes per tots els establiments del municipi. De moment han recollit uns 8.000 euros.

També l'Ajuntament d'Alcanar s'hi ha implicat pagant una bona part dels estudis previs i actualment busca finançament a través de l'Estat i la Generalitat. “És un lloc que genera molta devoció popular entre els canareus i la gent de les Cases. Farem tot el possible per la rehabilitació”, va manifestar per la seua banda l'alcalde Alfons Montserrat. El primer pas serà encarregar
el projecte executiu.

L'ermita del Remei, propietat del bisbat de Tortosa, data del segle XVIII tot i que encara conserva de la construcció original, probablement del segle XVI, la nau principal i la coberta de creuria.

El problema dels exvots

“Aquest és un lloc de molta fe”, explica Angelita Queral, ermitana del Remei des de fa quinze anys. Prova d'això és la gran quantitat d'exvots que al llarg del temps s'han anat acumulant a l'ermita. De fet, el segle passat es va construir annexa a l'església una sala específica per exposar els nombrosos i variats presents dels fidels, uns presents que es van haver de treure a causa de les esquerdes, ja que la sala d'exvots és una de les més afectades pels moviments.

Hi ha des de quadres pintats a mà, fins a roba de nadons, vestits de casament, fotografies i fins i tot un tros de l'esquelet d'una balena pescada a les Cases d'Alcanar. De moment els han col·locat a la primera planta de la casa dels ermitans, i l'ermitana feia una crida a la gent perquè els vaja a buscar. Més de 150 persones ja ho han fet.

LA FRASE

Aquest és un lloc de molta fe i crec que la gent d'Alcanar i les Cases no deixaran que caiga
Angelita Queral
Ermitana del remei
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.