Infraestructures

garraf

L'eix diagonal entre Vilanova i Vilafranca atreu 16.000 vehicles diaris

El tram penedesenc de la nova infraestructura és el que té més densitat de trànsit

L'eix diagonal funciona per complet des del mes de desembre

Una mitjana de 16.092 vehicles circulen diàriament pel tram de l'eix diagonal entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. Així ho indiquen les dadesd'intensitat mitjana diària del Departament de Territori i Sostenibilitat, calculades entre el 2 de desembre passat, quan es va inaugurar per complet l'eix, i els últims dies de l'any.

El trajecte Vilanova - Vilafranca és el més realitzat, tenint en compte que pel tram entre Vilafranca del Penedès i Igualada circulen 10.552 vehicles cada dia, i pel tram entre Igualada i Manresa, 5.087.

Amb una longitud de 67 quilòmetres, l'eix diagonal permet acostar el litoral i les comarques centrals, unint el Garraf, l'Alt Penedès, l'Anoia i el Bages. La Generalitat també destaca que la nova via permet millorar el trànsit de llarg recorregut, atès que el temps de trajecte de Vilanova a l'eix transversal a Manresa és de 45 minuts, la meitat respecte a abans de les obres de l'eix diagonal. La infraestructura va començar a funcionar en dues fases: el juliol de 2010, amb la posada en marxa de 38 quilòmetres (Igualada - Castellfollit del Boix; Sant Salvador de Guardiola - Castellfollit del Boix, i Igualada - Font-rubí) i el desembre de 2011, quan es van completar els 28 quilòmetres restants (Vilanova - Vilafranca, Vilafranca - Font-rubí, i finalment Sant Salvador de Guardiola - Manresa). L'eix va començar a funcionar uns set mesos abans de les previsions inicials.

Buscant la dinamització

El projecte, amb un pressupost de 368,4 milions d'euros, obre noves possibilitats d'intercanvi, segons la Generalitat. La nova via ha estat llargament reivindicada pel sector empresarial, que ha rebut la inauguració de l'eix amb els braços oberts. Els ajuntaments de Vilanova, Vilafranca, Igualada i Manresa també confien a aconseguir més visitants a través de la infraestructura, i, per tant, una dinamització de l'activitat econòmica.

Tant Vilanova com Vilafranca ja han detectat un increment del nombre de visitants en tan sols un mes de funcionament de l'eix diagonal. El bon temps augmentarà el flux de ciutadans que s'apropin des de la Catalunya interior fins al Garraf, segons les previsions dels empresaris i de l'Ajuntament de Vilanova, que ha començat una campanya per promocionar-se a les tres comarques de l'eix.

5.087
vehicles recorren
el tram de l'eix diagonal entre Igualada i Manresa diàriament, segons el Departament de Territori.
16.092
vehicles de mitjana
circulen cada dia entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès per l'eix diagonal.
10.552
vehicles diaris
realitzen el trajecte entre Vilafranca del Penedès i Manresa per la nova via.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.