Serveis

sanitat

Les farmàcies reclamen més suport del seu Col·legi

Alerten que el retard de la Generalitat en el pagament de la factura posa en risc la qualitat del servei que ofereixen

Les oficines de la Garrotxa i el Ripollès fan front comú

Els titulars d'oficines de farmàcia de la comarca de la Garrotxa i de bona part de la del Ripollès alerten que el retard de la Generalitat en el pagament de la factura farmacèutica està afectant greument la qualitat del servei que presten als ciutadans i manifesten, amb paraules seves, una certa sensació generalitzada de poca defensa del Col·legi Oficial de Farmacèutics, que és l'interlocutor amb l'administració. El govern de la Generalitat ha passat de pagar la factura a les farmàcies i ortopèdies dels 35 dies als 65. A més, la situació s'agreuja perquè quan pagava a 35 dies, el Col·legi Oficial de Farmacèutics sufragava l'avançament d'una part descomptat de les aportacions dels farmacèutics col·legiats en aquest ens.

En canvi ara, i segons denuncien els afectats, han de donar garanties pròpies en les seves negociacions amb els bancs i caixes, i el col·legi no ha estat capaç de fer un conveni de facturing amb les entitats financeres, excepte el tarragoní.

En una trobada de professionals celebrada a títol particular, en la qual han participat 22 titulars d'oficines de farmàcia garrotxines i ripolleses, representatius d'un 60% de les que hi ha al Ripollès i d'un 80% de les de la Garrotxa, han coincidit a remarcar el sentiment de pèrdua de qualitat a què els aboquen les actuals decisions del govern en matèria econòmica. En aquest sentit, han concretat que cada vegada tenen menys poder adquisitiu i no poden prestar el servei com es mereix el pacient. Tot plegat es tradueix en estocs petits i menys existències i personal, entre altres coses.

La situació és especialment essencial a les zones de muntanya, que és per on estan repartides totes aquestes farmàcies. I és que en aquestes zones, les farmàcies són moltes vegades el primer graó de l'atenció sanitària.

Els promotors de la reivindicació han fet un convit públic als titulars d'oficines de farmàcia d'altres comarques de Catalunya amb l'objectiu de reunir-se i de formular solucions conjuntes que permetin mantenir la cohesió territorial d'un servei de primera línia en l'atenció sanitària. “El nostre model de farmàcia acaba de ser valorat per la comissió europea i, fa poc, s'acaba de tancar el dictamen motivat que l'estudiava, i s'ha assegurat que és un bon sistema i que arriba a tots els ciutadans”, afirmen. Sigui com sigui, els professionals de les farmàcies garrotxines i ripolleses esperen que s'atenguin les seves reivindicacions per capgirar la situació.

LA XIFRA

22
oficines
de farmàcia de la Garrotxa i el Ripollès es queixen per la situació actual.

Crida a les administracions

“No podem deixar de donar el servei, perquè és un servei bàsic i, a la vegada, ens costa cada vegada més mantenir la qualitat a causa del retard del pagament de la Generalitat i les successives rebaixes del preu del medicament per part del govern espanyol a través d'RDL”, afirma un dels promotors de la trobada. Per això, han fet una crida a les administracions perquè facin les regulacions i els ajustaments de manera consensuada amb tots els farmacèutics i que els col·legis representin els interessos reals de totes les farmàcies i no només els dels nuclis grans de població. Tots els farmacèutics reunits han acordat continuar lluitant amb les eines que tenen a les mans per mantenir el paper sanitari de la farmàcia al país i perquè aquest servei continuï sent proper i eficient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.