Serveis

La costa, més blava que mai

Augmenta el nombre de places de pàrquing de pagament a les poblacions turístiques

Es passa de 423 a 2.500 i entra en funcionament la zona groga

Creix la xifra de zones blaves i els seus preus amb l'entrada a la temporada d'estiu

Bona part de les zones de costa entren avui en la temporada d'estiu d'aparcaments. Així, ciutats com ara Blanes, Lloret de Mar, Empuriabrava i Sant Feliu de Guíxols restringeixen les places lliures per estacionar de franc. Més zones blaves, més hores de pagament i preus més cars són alguns dels canvis que es trobaran els conductors a partir de demà a les principals zones turístiques de costa.

És una de les maneres que tenen els ajuntaments per augmentar ingressos aprofitant l'arribada massiva de visitants. Hi ha casos molt sonats. Per exemple, el de Blanes. Ahir en tota la ciutat hi havia 423 places de zona blava. Avui, ja en té 2.500, a les quals s'han de sumar les 834 places de la nova zona groga, d'ús exclusiu per a veïns. Pel que fa a les zones blaves, avui també entra en vigor el nou horari. S'ha de pagar per aparcar-hi de dilluns a diumenge –festius inclosos– de les nou del matí a les vuit del vespre. I el preu també s'encareix. L'alcalde, Josep Marigó, creu que el nou sistema no els traurà visitants: “A totes les poblacions turístiques hi és”, va assegurar. És més, creu que pot ser positiu per als botiguers: “Facilita que s'accedeixi ràpidament al comerç.”

L'Ajuntament ha repartit prop de 13.000 distintius a veïns de Blanes que els permeten aparcar a les zones grogues, de nova creació. Ara bé, el mateix Ajuntament admet que diversos veïns s'han queixat que no els havien rebut. “S'estan acabant de resoldre els serrells de les zones grogues”, va dir.

Marge a la zona groga

Marigó va anunciar que els primers dies no es multarà els cotxes estacionats en zona groga sense distintiu, simplement se'ls avisarà. Serà un marge de “cinc a deu dies”: “Després, sancionarem.” Les zones grogues han tingut un efecte positiu per a la hisenda municipal: l'Ajuntament ha vist com diversos ciutadans s'han posat al dia de pagament.

Una “estafa”, per als veïns

Els veïns estan indignats. Pere Lopera, representant de la nova Federació d'Associacions de Veïns, va qualificar d'“estafa” el nou sistema d'aparcament, perquè suposa un ingrés anual mitjà de 170.000 euros, el mateix que fins ara amb menys zona blava.

Menys trànsit a Sant Antoni

E.A

El govern de Calonge ha decidit ampliar aquest estiu l'horari en què el passeig Josep Mundet de Sant Antoni quedarà tancat al trànsit: cada dia, des de la una del migdia fins a la una de la matinada. Amb la mesura es pretén afavorir l'activitat comercial i lúdica i facilitar la circulació de vianants i bicicletes.

L'horari de restricció, que també afecta la càrrega i descàrrega, ja serà vigent divendres que ve i tot el cap de setmana. I tots els dies des del 28 de juny fins a l'1 de setembre, tot i que aquell mes encara s'aplicarà entre el dia 6 i l'11. Fins ara el tall del passeig al trànsit motoritzat es produïa a partir de les sis de la tarda, però com que el trànsit de vianants i bicicletes creix a les tardes, el consistori ha apostat per limitar el risc d'accidents.

Altres municipis

A Sant Feliu de Guíxols, a partir d'avui i fins al 15 de setembre, tornaran a ser de pagament les zones blaves dels jardins Juli Garreta, la barana del passeig i els entorns de Sant Pol. També es cobrarà l'estacionament als aparcaments de la Corxera, tot i que els residents podran continuar fent-ho de franc si acrediten pagar l'impost de circulació al poble.

Altres pàrquings que a la comarca passen a ser de pagament són, per exemple, el del Casal de Palafrugell i els de l'Arbreda i la platja de Palamós, de franc per als veïns. En el cas de la platja de Castell, en canvi, els banyistes no hauran de pagar els 5 euros fins dissabte vinent.

Lloret de Mar

Sense la primera hora de regal als pàrquings municipals

Lloret de Mar també entra avui a la temporada d'estiu pel que fa als aparcaments. En aquest cas, hi ha canvis tant en les zones blaves com en els aparcaments municipals. Els pàrquings municipals gaudeixen tot l'any d'una primera hora de franc, però aquesta mesura s'elimina des d'avui i fins al 30 de setembre; per tant, s'ha de pagar des del primer minut per aparcar-hi. Els preus per minut es mantenen com els de la resta de l'any, així com els abonaments, amb l'excepció de l'aparcament de sota la plaça Pere Torrent, en plena riera. En aquest cas, els abonaments augmenten de preu: el setmanal passa de 73,50 euros a 105, i el mensual, de 200 a 280. A l'octubre, es recuperaran els preus de l'hivern.

Pel que fa a les zones blaves –a Lloret només n'hi ha 200– també hi ha canvis a partir d'avui. Les de davant del passeig funcionen fins a mitjanit –migdies inclosos–. I pel que fa a les de Fenals, la zona esportiva i a davant del teatre, s'activen, ja que fins ahir aparcar-hi era gratis. L'horari de pagament és fins a les sis.

j.g.

Empuriabrava

Dues mil sis-centes places al front marítim i la zona comercial

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries posa en funcionament avui les 2.600 places de zona blava a Empuriabrava, concentrades a la zona comercial i a primera línia de mar. Segons ha explicat l'alcalde, Xavi Sanllehí, la zona blava funcionarà fins al 15 de setembre i s'activa perquè s'ha detectat que hi ha persones que estan de vacances i deixen el cotxe aparcat dues o tres setmanes, amb la qual cosa no hi ha rotació de vehicles. “Vols anar a fer un gelat o a comprar i està tot ple”, explica. El cost de la zona blava és d'1,20 euros l'hora i a front de mar es poden pagar 5 euros per passar tot el dia a la platja. Per als veïns de la zona, hi ha una targeta de residents amb la qual, pagant 10 euros, es pot aparcar durant tot l'estiu. L'alcalde recorda que a l'entorn hi ha 750 places gratuïtes.

Roses també ampliarà la zona blava abans que comenci la temporada turística d'estiu, tot i que encara no ha entrat en vigor. El nombre de places ha passat de 111 a 284, i també funcionarà només fins al setembre. El preu serà d'1 euro l'hora.

m.v.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.