Serveis

serveis

L'alcalde, forçat a recuperar la gestió de l'aigua a Vidreres

L'Ajuntament es compromet a reprendre les gestions iniciades el 2009 per retirar la cessió a Rec Madral

El ple extraordinari es converteix en un circ amb retrets personals entre CiU i el PSC

Les pressions i la polèmica a l'entorn del subministrament d'aigua a les urbanitzacions de Vidreres han portat l'Ajuntament a iniciar els tràmits per recuperar-ne la gestió, fins ara en mans de Rec Madral i Riera de Cabanyes, empreses del mateix amo.

En el ple extraordinari d'ahir, forçat per l'oposició, es van donar a conèixer les conclusions d'un informe del bufet Cuatrecasas: “Ens han marcat un full de ruta, l'equip de govern hi està d'acord i espera comptar amb la resta de grups”, va resumir Eduard Adrobau (ERC-VsT), primer tinent d'alcalde. Aquest full de ruta comença amb la represa de l'expedient aprovat el 2009 per “aconseguir la municipalització del servei”. Els diversos tràmits a fer –com ara un inventari de les infraestructures i els passos legals a seguir– queden recollits en l'informe. Un cop l'Ajuntament recuperi la gestió de l'aigua, podrà decidir si l'assumeix o la cedeix a una altra empresa, que podria ser la mateixa que ara, però amb unes condicions més clares. Els acords antics entre les urbanitzacions i les empreses de l'aigua “podien semblar positius, però poden no ser legals”, va explicar en el ple Joaquim Llorens, responsable de l'informe.

Durs retrets personals

A l'alcalde Jordi Camps (CiU) se li ha recriminat tenir relacions personals amb la família Mallart, propietària de les empreses d'aigua. Camps sempre s'ha emparat en el fet que es tracta d'un afer privat i ahir hi va afegir: “En un país democràtic com és Catalunya, un pot ser amic de qui vulgui; no me n'he d'amagar.” Però va anar molt més enllà i va acusar exalcaldes socialistes d'haver donat tracte de favor a l'empresa de l'aigua: “Fills d'exalcaldes socialistes van tenir relació amb l'empresa Rec Madral, els van fer favors i els deuen estar molt agraïts.” I després es va dirigir a la seva antecessora en el càrrec, Ruth Rosique, actual portaveu del PSC, i li va deixar anar: “La senyora Ruth té molt mala memòria, sembla que no recordi que vostè va anar a dinar a un restaurant amb estrella Michelin amb el senyor Mallart i li va demanar consells; volia que fos el seu assessor.” El grup socialista li va recriminar aquestes paraules, i el va titllar de “patètic”. Rosique es va defensar assegurant que s'havia vist dues vegades amb Mallart per conèixer la situació de l'aigua “i res més”.

Imatge vergonyosa

La picabaralla política va generar vergonya i indignació entre el nombrós públic assistent. Un veí va tallar el discurs de l'alcalde i li va recriminar: “Aquestes guerres polítiques són molt tristes.” Com que seguien, un altre veí es va aixecar i va exclamar: “El dia que parlin de l'aigua ja vindré”, i va abandonar el ple. El van seguir una quinzena de veïns més.

Tímida reacció a la taxa “il·legal”

L'alcalde, Jordi Camps, va fer una àmplia explicació de la situació sobre el subministrament de l'aigua a les urbanitzacions i va repassar l'estat de cadascuna. En resum, va revelar que les empreses de l'aigua tindrien raó, perquè al seu dia els veïns “amb el vistiplau del govern socialista” els ho van permetre. En aquest sentit, va assegurar que si no paguen cap cànon o taxa a l'Ajuntament és “perquè n'estan exempts”. L'altra polèmica, la taxa que les empreses cobren als veïns –de 17,51 euros al mes–, va aparèixer al ple només per la pressió dels veïns presents. L'Ajuntament no farà cap requeriment a les empreses, però demanarà a la Generalitat un nou preu de l'aigua, ja sense el complement il·legal, que s'haurà de complir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.