Serveis

La plantilla dels jutjats de Figueres exigeix un reforç amb l'obertura de la presó

Els treballadors temen una “allau” de feina que sigui inviable d'assumir i reclamen solucions a Justícia

Acusen la Generalitat de falta de previsió

Els treballadors dels jutjats de Figueres denuncien que l'obertura de la presó del Puig de les Basses agreujarà el col·lapse que pateix el servei a la capital de l'Alt Empordà. A través del sindicat Justícia i Progrés, els empleats adverteixen que la nova presó provocarà “una allau” de feina en aquests jutjats, que, a partir d'ara, hauran de tramitar, per exemple, trasllats de presos per diligències o procediments d'estrangeria. Per això, exigeixen a la Generalitat un reforç de la plantilla i la creació de forma immediata d'un servei comú de notificacions i embargaments a Figueres, com ja existeix en altres partits judicials.

El sindicat acusa el Departament de Justícia de la Generalitat de falta de previsió en relació amb els mitjans materials i personals que necessita la posada en funcionament de la macropresó. Els treballadors, que ja suporten una sobrecàrrega de treball ara, es veuen sobrepassats per la feina que els vindrà a sobre i creuen que serà “inviable”. Estan “sobrepassats per la situació” i veuen que, si volen que la feina surti, “hauran de fer una sacrifici que ja no estan disposats a assumir”.

Els treballadors temen que als jutjats de Figueres passi el mateix que va passara amb l'obertura de la presó de la Roca del Vallès, que va col·lapsar els jutjats de Granollers i el jutjat de pau de la Roca.

Obertura imminent

L'obertura del nou centre penitenciari és imminent, ja que el trasllat dels primers presos està prevista per d'aquí a menys d'un mes. De fet, aquestes setmanes s'estan ultimant preparatius. Precisament, aquesta setmana, l'Ajuntament de Figueres, el de Llers i el Departament de Justícia han signat un conveni perquè l'empresa municipal de serveis Fisersa doni servei d'aigua a la presó. I un grup de treballadors ha començat a treballar aquest mes de maig al centre penitenciari del Puig de les Basses per deixar-ho tot a punt per a l'arribada dels reclusos.

La presó es va començar a construir el 2008. Estava previst que obrís el 2010, però ha patit diversos retards i, finalment, entrarà en funcionament el mes que ve, quatre anys després.

LA XIFRA

2
peticions
fan al Departament de Justícia els treballadors dels jutjats de Figueres per resoldre la situació.

LA DATA

2011
Es van
acabar les obres de la nova presó de Figueres, que està previst que obri a principis de juny.

Jutge de vigilància penitenciària

La dels treballadors dels jutjats no ha estat l'única veu que s'ha alçat per alertar de la problemàtica que generarà als jutjats figuerencs la posada en funcionament del Puig de les Basses. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, i el president del TSJC de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, van assegurar fa uns dies que la solució per resoldre les necessitats de vigilància penitenciària que hi haurà és emular el sistema de Lleida: nomenar un magistrat de l'Audiència com a magistrat de vigilància penitenciària, funcions que assumiria amb compatibilitat amb les actuals. Lacaba creu que el nombre de presos a Figueres donaria per a la creació d'un nou òrgan judicial per a la vigilància penitenciària. Però, conscients que la política del ministeri es basa en la retallada i en la no creació de nous òrgans, opten pel magistrat polivalent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia