Urbanisme

administració

La Sindicatura veu irregularitats en contractes d'obres de GISA

Analitza expedients adjudicats entre el 2007 i el 2009 arran de la investigació judicial per una suposada trama de corrupció en l'obra pública que implica càrrecs públics i constructores

Utilització de criteris que no es poden valorar de manera objectiva, adjudicataris que guanyen concursos que no corresponen a la proposta amb una millor puntuació i exigència de garanties massa altes que dificulten el compliment del principi de concurrència. Aquestes són algunes de les irregularitats que ha detectat la Sindicatura de Comptes en la contractació d'obres de carreteres a Girona per part de l'empresa pública GISA. Es tracta de dos informes en què s'analitzen adjudicacions dels exercicis 2007, 2008 i 2009.

Càrtel d'empreses

Aquesta anàlisi de la Sindicatura arriba per un manament del Parlament de Catalunya, després de la investigació judicial que es va iniciar a finals del 2010 per una suposada trama de corrupció en l'obra pública segons la qual existiria un càrtel d'empreses que es repartirien les obres posades a licitació a les comarques gironines. Aquesta investigació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona amb la col·laboració de l'Oficina Antifrau, no només es dirigia cap a GISA sinó també a la Diputació de Girona i assenyalava les empreses Xavier Alsina, Construccions Fusté, Servià Cantó, Aglomerats Girona, Agustí i Masoliver, Rubau Tarrés, Construccions Rubau, Moviterra i Àrids Vilanna.

Precisament, molts d'aquests noms apareixen en els informes de la Sindicatura. S'hi detallen una vintena de projectes executats a la demarcació. En el primer, que correspon a l'exercici 2007, s'analitzen dotze expedients de contractació per procediment obert, que representen un import total adjudicat de 10,59 milions d'euros –un 48,8% respecte els 21,71 milions corresponents al total de 28 expedients que va adjudicar GISA aquell any per carreteres a la demarcació–. Hi ha, per exemple, el condicionament de la GI-533 de Girona a Santa Coloma (2,5 milions d'euros), el de la C-38 a Camprodon (1,9) i una rotonda a l'Escala (1 milió), entre altres. En l'altre informe, que correspon als exercicis 2008 i 2009, s'hi analitzen, entre altres temes, vuit expedients d'obres de carreteres gironines, com ara el condicionament de la C-31 entre la Tallada i Torroella de Fluvià (63 milions), la via verda entre Palamós i Palafrugell (1,2), la millora del desdoblament de la C-31 entre Platja d'Aro i Palamós (78) i la reparació del Pont Vell sobre la Muga (1,5).

Conclusions

La Sindicatura conclou que s'han observat augments del cost d'algunes obres que podrien arribar al 46%. Per l'ens, això només ha d'ocórrer en casos excepcionals i reclama més control. A part, en determinats expedients, a l'hora de fer l'adjudicació, es dóna més preponderància als criteris de valoració que no es poden quantificar mitjançant l'aplicació d'una fórmula o d'un càlcul de proporcionalitat. Així, diversos concursos els han guanyat empreses que no presentaven la proposta amb més bona puntuació i “els informes de la comissió tècnica no inclouen cap comentari ni explicació” d'aquest fet. Finalment, la Sindicatura critica que la garantia en la majoria dels casos ha estat del 15 o el 20%, i en canvi es recomana que estigui entre el 5 i el 10% per facilitar la presentació de més empreses.

Fins a quinze detinguts

Les diligències judicials iniciades el 2010, arran de la investigació que van realitzar la Guàrdia Civil i l'Oficina Antifrau de Catalunya, van comportar la detenció d'una quinzena de persones, entre les quals, alts responsables de les constructores gironines i també Jordi Vergé Heredia, ara exgerent de Carreteres de Girona de l'empresa pública GISA. Tots van ser imputats per suborn i alteració de preus en concursos i subhastes públics. A la Diputació, Antifrau també va detectar irregularitats “que no poden ser resultat de la casualitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.