Urbanisme

Uns inversors volen fer un gran complex hípic a Caldes

Preveuen una inversió de 150 milions d'euros

Els terrenys que es plantegen són al costat de l'N-II, davant del PGA Catalunya Resort

El nou equipament cobriria una zona de 300 hectàrees

Caldes té uns terrenys per a equipaments
al costat de l'N-II

Un grup inversor està buscant terrenys a les comarques gironines per construir un gran complex relacionat amb el món del cavall. Un dels emplaçaments que han estudiat és Caldes de Malavella i segons ha pogut saber aquest diari ja s'ha plantejat un projecte a l'Ajuntament. Segons les dades que figuren en el projecte, es considera ideal l'emplaçament de Caldes de Malavella, ja que l'Ajuntament disposa d'uns terrenys destinats a equipaments al costat de l'N-II, just a l'altra banda del complex PGA Catalunya Resort. També per la seva proximitat a l'aeroport i perquè a l'altra banda hi ha la PGA, que atreu turisme d'alt nivell.

Inversió milionària

El complex esportiu i turístic que vol construir la societat Terra de Cavalls preveu una inversió aproximada de 150 milions d'euros, i la creació de 1.125 llocs de treball directes. Un dels interlocutors de la societat, a qui es va demanar que busqués els terrenys més adients a les comarques gironines, va confirmar que s'estan buscant els terrenys, tot i que va dir que encara falta temps perquè es pugui dur a terme.

El complex tindria, segons el projecte que s'ha presentat a l'Ajuntament de Caldes, una escola veterinària i de formació professional, clínica veterinària, diversos hotels, un centre d'interpretació del cavall, una zona lúdica amb atraccions per a la mainada relacionades amb l'equitació, un hipòdrom, un camp de polo i més de 1.000 quadres per a cavalls. Per fer tot aquest gran complex, la societat necessitaria aproximadament tres milions de metres quadrats, segons fonts consultades. D'aquests terrenys, pel que fa a Caldes, hi ha una extensió de 200.000 m² que ja són municipals, i la resta són de propietaris que, pel que sembla, estarien disposats a vendre'ls per poder dur a terme el projecte. Els terrenys que s'han considerat idonis són els que abracen, aproximadament, des de la gasolinera de l'entrada de Caldes en direcció a Franciac, i s'estenen també cap a l'interior.

Una bona oportunitat

“Crec que podria ser una molt bona oportunitat no només per a Caldes de Malavella, sinó per a tota la comarca de la Selva i la demarcació de Girona”, va manifestar ahir l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, que no va voler donar més detalls del projecte. El que sí que va dir, però, és que els terrenys que proposa Caldes són idonis per a un projecte d'aquest tipus, entre altres coses perquè no cal cap requalificació (segons el pla general, són d'equipaments) i perquè, com que són al costat de l'N-II, el complex seria molt visible, fet que contribuiria al relleu turístic. De fet, el projecte ja s'ha presentat en una reunió a tots els grups de l'oposició, segons algunes fonts, ja que es considera que és molt probable que s'hi acabi desenvolupant. En aquesta reunió hi haurien participat alguns dels impulsors, segons les mateixes fonts.

El projecte s'integraria plenament a la natura i, segons s'exposa, podria “fer fructíferes les sinergies de turisme que té la comarca de la Selva per la seva situació geogràfica, les bones comunicacions i el seu potencial lligat al termalisme i el golf”. Entre els beneficis que considera la societat que tindria el projecte, es creu que a mitjà termini “podria ser un potent motor per al desenvolupament econòmic i social”, i l'atracció de nous mercats emissors vinculats al cavall ha de contribuir “a crear ofertes complementàries als consumidors de golf i benestar integral”. També es considera que incrementarà la diversitat d'oferta comercial i alhora l'oportunitat d'implantació d'establiments nous en general.

Altres zones

Els promotors de Terra de Cavalls han tingut en compte altres zones de la demarcació de Girona, tot i que Caldes té unes condicions idònies. Una altra de les zones que havien mirat és Llagostera. L'alcalde, Fermí Santamaria, va admetre que es van interessar per una zona del terme municipal, i que van anar a parlar del que volien fer. “Fa temps que van venir, però era molt verd, i vam quedar que si portaven el projecte ens ho miraríem i veuríem en quins terrenys es podria fer”, va explicar Santamaria. Fa temps, també havien mirat alguna zona del voltant de Vilobí d'Onyar, Sant Dalmai, Lloret de Mar i l'Empordà (no ha transcendit el municipi). Es creu que el projecte podria complementar l'oferta de turisme de qualitat de Caldes del PGA Catalunya Resort.

300
hectàrees
d'extensió aproximada podria tenir el projecte de Terra de Cavalls.

LES XIFRES

150
milions d'euros
d'inversió preveu la societat per construir el macrocomplex.
1.125
llocs de treball
es calcula que es podrien generar amb el nou equipament.

Un referent del sector hípic del sud d'Europa

A Catalunya es practiquen un gran nombre d'activitats relacionades amb l'hípica, des de les passejades lúdiques en les nombroses hípiques que hi ha fins a la competició i les activitats esportives menys conegudes per al gran públic com ara la doma vaquera, el bàsquet a cavall, el volteig i fins i tot el polo. Amb tot, és una pràctica que no és accessible al gran públic pel cost que representa no només tenir un cavall, sinó mantenir-lo i tenir-ne cura. Terra de Cavalls, però, pretén acostar el món del cavall a la societat en general, però també treure un rendiment d'una activitat que, arreu del món, mou molts diners. Les curses de cavalls, sobretot, es relacionen amb el món de les apostes i, per això, en una de les zones del projecte es parla d'un centre comercial amb casino i un hotel de 100 habitacions. Aquesta zona tindria una superfície aproximada de 22.000 m². Entre els clients potencials de Terra de Cavalls, hi hauria els propietaris de cavalls de competició de països del nord d'Europa, que sovint tenen cavalls en zones de climes més amables. Terra de Cavalls es vol convertir, segons s'exposa en documents, en el referent del sector hípic del sud d'Europa i del món i oferir als propietaris de cavalls tots els serveis necessaris per als animals en un mateix lloc.

Termalisme i golf, els grans actius

Caldes disposa de dos grans actius actualment en oferta esportiva, lúdica i de relax: el complex PGA Catalunya Resort i les aigües termals, a través dels seus balnearis, Prats i Vichy Catalán. El PGA Catalunya Resort va ser escollit al setembre millor projecte immobiliari de golf en els European Property Awards. El jurat el va reconèixer com un model excel·lent de desenvolupament urbanístic per la seva oferta de primer nivell internacional que combina disseny, inversió per a infraestructures innovadores i situació. Durant la gala dels premis, també va ser premiat com a millor desenvolupament immobiliari de golf. El PGA Catalunya Resort és propietat de l'empresari irlandès Denis O'Brien i va ser inaugurat el 1999. També és un prestigiós complex residencial.

Per la seva banda, els balnearis de Caldes són dels més antics de la comarca, i les seves aigües tenen propietats medicinals i digestives, que han atret equips d'esportistes per fer-hi estades i recuperar forces.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia