Efemèrides

1640. El Corpus de Sang.

Uns cinc-cents segadors, que havien arribat a Barcelona per llogar-se en les feines de la sega, es van revoltar, arran d'un incident fortuït, i, amb els crits de «visca la terra!», «muiren los traïdors!», «muira el mal govern!» i també «visca lo rei!», van saquejar i incendiar les cases dels funcionaris reials i van assassinar el doctor Gabriel Berard, membre de l'Audiència, i el lloctinent, que s'havia dirigit a les drassanes per fugir a bord d'una nau genovesa. Durant l'avalot, els barcelonins es van solidaritzar amb els rebels, i la milícia només va vigilar la taula de canvi i el banc de la ciutat. Era l'inici de la guerra dels Segadors contra Felip IV.

1462.

Joan II de Catalunya-Aragó ocupa Balaguer i trenca els acords pactats amb la Diputació del General en la concòrdia de Vilafranca del Penedès. Era l'inici de la Guerra Civil catalana.

1896.

A Barcelona, i durant la processó de Corpus, un anarquista francès fa esclatar una bomba al carrer dels Canvis Nous que causa sis morts i una cinquantena de ferits. L'atemptat va desencadenar una repressió indiscriminada que va donar lloc al procés de Montjuïc.

1981.

Avions israelians destrueixen el reactor nuclear adquirit per l'Iraq a França.

1995.

Comença a Belfast la Conferència Internacional de Pau i Reconciliació de l'Ulster.