Comunicació

El debat surt del calaix

TV3 emet demà el documental ‘Monarquia o República', aturat fa dos anys perquè ‘requeria un altre enfocament', segons Terribas

El diputat del PP Santi Rodríguez va suggerir
que no s'emetés ara pel cas Urdangarin

Sense ficció de TV3 emet demà, a les 23.15 h, el documental Monarquia o República, dirigit per Montse Armengou i realitzat per Ricard Belis. Aquest treball audiovisual va ser objecte de polèmica perquè “requeria un enfocament diferent al que havien plantejat” els seus autors, segons va explicar, l'abril del 2010, la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, en la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament. La Comissió de la Dignitat, entre altres organitzacions, va protestar per la decisió.

Gairebé dos anys després, TV3 treu el debat del calaix i ofereix el documental, que se centra en l'anàlisi de l'experiència espanyola a partir de la reinstauració de la monarquia parlamentària.

Segons explica TV3 en un comunicat, Monarquia o República fa un recorregut pels arguments que experts i polítics sobre els valors dels dos models d'estat. El documental de Montse Armengou i Ricard Belis recorre a les opinions de testimonis rellevants de l'entorn de la casa reial espanyola, així com de periodistes influents i filòsofs, entre altres fonts. Així, per exemple, s'hi podrà sentir la veu de Sabino Fernández Campo –mort a finals del 2009–, que va ser secretari de la casa reial durant molts anys; Simeó de Bulgària, exrei i que va també va ser primer ministre d'un govern republicà del seu país; els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona; el periodista Luis María Ansón i el filòsof Josep Maria Terricabras.

TV3 en va aturar l'emissió l'any 2010, quan el documental ja estava acabat –es va gravar al llarg del 2009– amb l'objectiu “d'ampliar encara més el rigor del treball”, segons va explicar Terribas. El documental d'Armengou i Belis –autors entre treballs de la trilogia iniciada amb Els nens perduts del franquisme– va passar per diversos muntatges fins a adequar-se als requeriments exigits. Així, en l'última comissió de control a la CCMA, el 27 de gener, el president del consell de govern de l'ens, Enric Marín, va explicar que el treball ja “complia els estàndards de qualitat, diversitat de punts de vista, contrast i veracitat a criteri de la cadena”. En aquest sentit, el diputat del PP Santi Rodríguez va suggerir que no s'emetés ara el documental, al·ludint al cas judicial que afecta el gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarin. Marín va respondre que “efectivament és un tema delicat”, i va advertir al diputat popular que els mitjans de comunicació públics no funcionen a partir de tabús, sinó que han de poder parlar dels caps d'estat, siguin reis o presidents de república.

L'emissió del documental coincideix amb un moment en què les cadenes privades –especialment Tele 5 i La Sexta– han apostat per reportatges sobre el cas Urdangarin. En aquest sentit, Salvados de Jordi Évole va aconseguir diumenge el seu màxim (13%) amb l'entrevista a Jaume Matas.

LA DATA

2010
és l'any
en què el treball de Montse Armengou i Ricard Belis s'havia d'haver emès; es va rodar el 2009.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.