Comunicació

Condicions de Fabra

Exigeix que “es respectin les senyes d'identitat valencianes” perquè s'hi vegi TV3. No negociarà amb l'ACPV, només amb el govern català

Ja el 2007 Camps va fixar com a imprescindible per a un acord
la fi del terme
‘País Valencià'

El vicepresident del govern valencià, José Císcar, va voler ahir, només 24 hores després de la sentència del Tribunal Suprem que ha anul·lat la prohibició de l'emissió de TV3 al País Valencià, deixar clares dues coses. D'una banda, que no pensen negociar amb Acció Cultural del País Valencià (ACPV) la possibilitat de reobrir els repetidors, sinó que només accepten com a interlocutor el govern català, “que és qui té les competències”. I de l'altra, que no es tornarà a veure TV3 al País Valencià fins “que el govern català estigui disposat a respectar les senyes d'identitat de tots els valencians”.

No és cap petició nova. Ja el març del 2007, només dues setmanes després que se sabés del primer expedient contra l'emissió de TV3, el govern de Francisco Camps va acceptar negociar la reciprocitat amb el seu homòleg català amb una condició sine qua non: que la televisió catalana estigués disposada a utilitzar el terme Comunitat Valenciana en comptes de País Valencià. La petició es basava en el fet que és la denominació recollida en l'Estatut valencià.

Al llarg dels anys s'hi van anar sumant altres condicions. Primer, que Canal 9 es veiés a Catalunya, i, quan això ja va succeir, l'argument principal va ser que necessitaven que el govern estatal els atorgués un múltiplex més per on emetre TV3. Aquesta demanda es va convertir en la central, i va deixar durant aquests anys l'exigència inicial, la més ideològica, soterrada.

Després de la sentència del Suprem, l'executiu de Fabra, que s'ha mostrat més receptiu que l'anterior de Camps a la reciprocitat –com ho demostra el fet que ha acatat la sentència i no hi presentarà recurs–, s'enfronta a un nou escenari. Amb l'actual situació econòmica i el govern estatal intentant reduir el nombre de canals de TDT, està fora de lloc demanar més múltiplexs. Queda, doncs, només l'entrebanc ideològic. Císcar, que va remarcar que encara estan estudiant “minuciosament” la sentència per establir quines “implicacions i efectes” té, va ser molt clar en aquest sentit: “En el moment que el govern català estigui disposat a respectar les senyes d'identitat de tots els valencians, la llengua, la nostra cultura, les nostres tradicions, els símbols que els valencians ens hem donat com a propis en el nostre estatut d'autonomia, podem arribar a un conveni de reciprocitat i desbloquejaríem absolutament tot”. Si no, TV3 no es veurà al País Valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.