Salut

salut

Les farmàcies reclamen una solució financera global

El president del Col·legi de Farmacèutics de Girona explica que molts farmacèutics han hagut de recórrer al crèdit que el col·legi té subscrit amb una entitat bancària per fer front als pagaments

Els retards en el pagament dels diners corresponents als medicaments que les oficines de farmàcia dispensen a càrrec del Servei Català de la Salut per la falta de liquiditat de la Generalitat les han posat contra les cordes. Carles Conejero, president del Col·legi de Farmacèutics de Girona, ha explicat que davant d'aquest escenari s'ha recomanat als responsables de les oficines de farmàcia que s'han posat en contacte amb el col·legi –i que en els darrers dies han estat moltes– que o bé negociïn amb els proveïdors un endarreriment dels terminis de pagament, o bé tirin mà del crèdit bancari a què tenen accés, de forma individual. Cada col·legi de farmacèutics té signat un conveni amb una entitat bancària perquè, en un moment determinat, i l'actual n'és un bon exemple, les oficines de farmàcia puguin disposar d'un líquid reduït. Això, però, i segons va destacar Conejero, és una “una solució limitada i puntual” i el que reclama el sector és “una solució financera global que doni estabilitat al sector”. I confien que aquesta solució arribi aviat.

Aquesta situació d'escanyament econòmic no ha provocat, de moment, cap desproveïment de medicaments a les farmàcies ni tampoc ha fet que aquestes arribessin a plantejar-se d'abaixar les persianes. No obstant això, Conejero adverteix que aquest estat de coses no es pot aguantar per gaire temps.

A les comarques gironines, la factura per la dispensació de medicaments a càrrec del Catsalut puja a uns 12 milions d'euros mensuals.

Retards de fins a 90 dies

Els farmacèutics haurien d'haver rebut, el dia 5, el pagament d'un 30% de la facturació de medicaments dispensats corresponent al mes d'agost. Aquest pagament s'ha endarrerit 30 dies. Però és que aquest retard s'afegeix al del 2010, en què es va arribar a un acord per assumir un retard de 25 dies en el 70% d'una factura que ja es liquidava a 35 dies. De manera que les oficines de farmàcia rebran els diners del Catsalut amb un retard que de mitjana se situa entre els 75 i els 90 dies. El president del Col·legi de Farmacèutics de Girona fa notar que aquests endarreriments s'afegeixen a la caiguda lliure del preu i del marge del medicament. I també al fet que la recaptació per la venda de fàrmacs ha baixat un 10%.

LA XIFRA

12
milions
d'euros és el que puja al mes la factura de la venda de medicaments a càrrec del Catsalut a la demarcació.

LA DATA

05.09.11
Es compleix l'impagament
del 30% dels diners que havien de rebre les farmàcies de la facturació del mes d'agost.

LA FRASE

Cal trobar una solució que doni estabilitat al sector encara que sigui amb interessos
Carles Conejero
president del col·legi de farmacèutics de girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.