Educació

La societat civil i els partits clamen contra la resolució

La major part de les formacions polítiques i entitats catalanes rebutgen l'“atac” i insten el govern a defensar la immersió

El PP i Ciutadans anuncien iniciatives al Parlament per fer complir la llei

La major part de la societat civil catalana i dels partits polítics van rebutjar ahir, de manera contundent, la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga la Generalitat a adoptar, en un termini de dos mesos, les mesures necessàries per garantir que el castellà sigui també llengua vehicular en l'educació a Catalunya. La decisió només va tenir el suport del Partit Popular, Ciutadans i entitats espanyolistes com ara Convivència Cívica Catalana.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va lamentar que “la justícia avali una persecució del català” que “exclou de la societat els joves fills de la immigració” i va anunciar que des de Somescola.cat oferiran suport als docents que vulguin “desobeir una llei que va “contra la legitimitat democràtica”.

Els sindicats CCOO, USTEC-STEs i UGT i la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Secundària (Fapaes) també van carregar contra l'“agressió” que suposa la resolució del TSJC. La portaveu de CCOO, Montse Ros, es va posar al servei de la Generalitat per evitar “que es canviï el model”, que va remarcar que té el consens de la societat catalana. La portaveu del sindicat USTEC-STEs, Rosa Cañadell, va lamentar que la sentència del TSJC vulgui “buscar problemes on no n'hi ha”, i va recordar que totes les proves de nivell fetes a Catalunya durant els últims anys garanteixen que els alumnes catalans tenen un coneixement del castellà semblant al dels alumnes d'altres comunitats autònomes. El portaveu de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes d'Ensenyament Secundari, Pere Farriol, va destacar l'ampli consens social i polític del qual gaudeix la immersió lingüística en català i va advertir que el canvi d'aquest model suposaria la marginació dels joves per qüestions d'idioma.

La major part de la classe política també es va mostrar molt bel·ligerant amb la decisió del TSJC i va demanar al govern català que defensi el model d'immersió lingüística en català. La ministra de Defensa, Carme Chacón, va assegurar que els socialistes catalans defensen i defensaran el sistema educatiu d'immersió lingüística, que és el que ha garantit la cohesió social i lingüística al nostre país”. Mentre que la portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament, Anna Simó, va demanar a l'executiu que doni “cobertura als professors perquè no estiguin desemparats” contra les possibles pressions d'alguns pares.

“Desobediència civil”

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Alfons López Tena va instar el govern a “mantenir íntegrament la immersió i a assumir i encapçalar la desobediència civil”. Per la seva part, la portaveu parlamentària d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV-EUiA), Dolors Camats, va dir que espera que la immersió no sigui “la moneda de canvi” del suport del PP al pressupost de la Generalitat pel 2012.

PP i Cs, en canvi, van celebrar la resolució, i el diputat popular Enric Millo va avançar que el seu partit presentarà dilluns una bateria d'iniciatives al Parlament per exigir al govern que compleixi la sentència del TSJC.

La concertada catalana, pel model lingüístic

Tota l'escola concertada, que escolaritza un 40% de l'alumnat, defensa el model lingüístic en català perquè “no genera cap perjudici als alumnes”. Les patronals Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, la Fundació de l'Escola Cristiana i la Confederació de Centres Autònoms de Catalunya van emetre un comunicat en què recorden que un canvi seria “una amenaça per a la convivència”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.