Societat

Ensenyament té dos mesos per justificar el model d'immersió

Ultimàtum del TSJC perquè el castellà també sigui llengua vehicular a l'escola

La consellera confia plenament a guanyar el recurs contra la nova resolució judicial

La decisió es coneix dies abans de l'inici de curs

“El nostre model és constitucional.” Amb aquesta contundència va respondre ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, al nou atac judicial contra la immersió lingüística a l'escola. A poc més d'una setmana del començament del curs, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) comunicava una resolució en què marca una data límit de dos mesos perquè Ensenyament compleixi una de les tres sentències dictades el desembre passat pel Tribunal Suprem (TS), en què s'insta a fer que el castellà també sigui llengua vehicular a l'ensenyament obligatori.

Rigau va anunciar que Ensenyament presentarà un recurs en què, a diferència del que demana el TSJC, no comunicarà canvis en l'actual model, sinó que es justificarà “que no cal cap modificació perquè el català i el castellà tenen el tractament pertinent i constitucionalment respectuós”. En cap moment, la consellera va voler especular sobre el que passarà si el recurs no prospera, ja que es va mostrar convençuda de guanyar-lo.

A petició dels magistrats del TSJC encarregada de supervisar l'execució d'una de les sentències del TS, Ensenyament ja va presentar un escrit en què defensava el model vigent. Concretament, assegurava que l'estat de la normalització lingüística no permetia canvis per continuar garantint el ple domini del català i el castellà en acabar l'escolarització obligatòria. Una argumentació que el TSJC considera insuficient i que Ensenyament intentarà ampliar en el recurs.

De rerefons, hi ha el pronunciament del Tribunal Constitucional, que retalla l'Estatut. Emparant-se en ell, el Suprem va dictar el desembre passat tres sentències (en resposta a casos particular de pares militants de Convivència Cívica Catalana) en què afirma que el procés de normalització que atorga al català un tracte diferenciat no s'ha de traduir en el fet que el castellà sigui una simple assignatura més.

Rigau apel·larà a la mateixa sentència del TC, ja que, segons la interpretació del departament, sí que reconeix el català com a centre de gravetat del model educatiu mentre no s'exclogui el castellà i es garanteixi a bastament el seu ús i coneixement. Una situació que, segons va defensar la consellera, es compleix àmpliament.

Si les sentències del Suprem es van conèixer la vigília de la investidura d'Artur Mas com a president, la resolució d'ahir es va fer pública a poc més d'una setmana del començament del curs escolar.

Defensarem amb tota fermesa un model que ha garantit la cohesió social
Irene Rigau
consellera d'ensenyament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat