Educació

Creix el nombre de gironins que fan FP i ara ja en són 7.000

Alguns cicles formatius de 1.400 i 1.700 hores s'han començat a adaptar a la LOE, que preveu que s'allarguin fins a les 2.000 hores

El cicle de gestió administrativa ja es fa en dos anys

Dins del grau mitjà, hi ha 27 grups més que el curs passat

Un total de 7.051 joves gironins s'han matriculat aquest curs als cicles formatius de grau mitjà o superior, un nombre que representa un augment del 9,3% respecte al curs anterior (600 alumnes més), amb 6.440 matriculats. Per cicles, l'increment en xifres absolutes, respecte al curs anterior, ha estat més important en els cicles de grau mitjà (351 alumnes més) que no en els de grau superior (251 alumnes més), però percentualment el creixement s'ha notat més en els cicles de grau superior (9,8%) que no pas en els de grau mitjà (9%).

Una part important de l'increment d'alumnat es deu a l'allargament dels estudis en dos cursos d'acord amb el currículum de la LOE. Així de les 1.400 o 1.700 hores que té un cicle formatiu ja sigui de grau mitjà o de grau superior, respectivament, s'ha de passar, progressivament, a estudis de 2.000 hores per adaptar-los a la LOE i a les directrius europees. D'aquesta manera, dins del grau mitjà, es produeix un increment de 27 grups en diversos cursos. I l'augment més significatiu per aquest motiu ha afectat el cicle de gestió administrativa, el qual, per primer cop, es farà en dos anys. L'allargament d'aquests estudis repercuteix en disset centres de secundària públics de la demarcació.

És previst que, en un futur, i continuant aquesta mateix línia, s'ampliïn també els estudis de comerç, de conducció d'activitats físicoesportives, d'estètica personal i de cures d'infermeria, entre d'altres.

Pel que fa als cicles de grau superior, s'han adaptat al pla LOE els cicles de direcció en serveis de restauració; agència de viatges i guia, informació i assistència turístiques. En algunes famílies, com ara informàtica i instal·lació i manteniment industrial, s'han incrementat la matrícula per tal de cobrir la demanda.

La Generalitat ha invertit 148.500 euros a diferents instituts per a l'adquisició d'equipaments. I ha dotat amb deu aules d'informàtica determinats centres que imparteixen els cicles de les famílies d'administració i gestió i instal·lació i manteniment.

Pel que fa a l'oferta per a joves sense titulació de graduat en secundària, l'oferta es manté pràcticament igual: un total de 225 places dels plans de transició al treball (PTT), 90 places del programa d'aprenentatge professional i 135 places en centres autoritzats (quinze més que el curs passat).

Les claus

El curs ha començat amb cinc nous cicles formatius

Aquest curs han entrat en funcionament tres nous cicles formatius de grau mitjà. Es tracta del cicle d'atenció sociosanitària, que s'imparteix tant a l'institut de la Bisbal com a l'institut Montsacopa d'Olot; el de serveis en restauració, a l'institut Olivar Gran de Figueres, i el de tècnic en esport de vela, a l'institut Serrallarga de Blanes. Aquest curs també ha començat el cicle de gestió administrativa, amb perfil d'àmbit jurídic, a l'institut Montilivi de Girona. El nombre d'alumnes que segueixen aquests estudis és de 4.244. I també s'han posat en marxa dos nous cicles formatius de grau superior: un d'eficiència energètica a l'institut Santa Eugènia i un altre de direcció en serveis de restauració a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona. Un total de 2.807 estudiants s'han matriculat en aquests cicles. El director d'Educació a Girona, Albert Bayot, ha destacat que “l'augment de l'oferta dels cicles formatius nous ha representat un esforç important en un moment de dificultats econòmiques”. I en el marc de la lluita contra el fracàs escolar, Educació ha ampliat l'oferta d'FP en 12.650 places a tot Catalunya, fet que suposa una ampliació del percentatge d'alumnes que continuen estudiant a partir dels 16 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.