Societat

El Senat insta el govern espanyol a auditar Adif per les irregularitats del Prat

El govern espanyol haurà de fer una auditoria per aclarir les irregularitats en l’adjudicació del PAET del TGV al Prat de Llobregat, un cas destapat per l’AVUI que va obligar el ministeri de Foment a anul·lar el concurs públic, convocat quan els treballs, amb un pressupost màxim de 18 milions d'euros, ja estaven molt avançats. Una moció de CiU aprovada aquest dimecres al Senat demana l’auditoria i altres mesures per garantir la transparència dels procediments emprats per Adif.

La moció, defensada per la senadora convergent Montserrat Candini, s'ha aprovat per un estret marge: 121 vots a favor, 113 en contra i 7 abstencions. Els vots favorables han sigut de CiU, el PP i els quatre senadors d'ERC integrats a l’Entesa Catalana de Progrés, que ha votat dividida. Mentre els republicans votaven a favor de la proposta, els dos parlamentaris d’ICV i IU s'han abstingut i els 10 senadors del PSC han votat contra la petició de Candini.

En aquesta última decisió, hi ha pesat la posició del PSOE, que els socialistes catalans no han volgut contradir. El senador que ha defensat els arguments del PSOE, Juan Luis Gordo Pérez, ha assegurat que el seu grup hi hauria votat a favor, perquè el govern de José Luis Rodríguez Zapatero "sempre està a favor d'aprofundir en la transparència". Tanmateix, una esmena afegida pel PP i acceptada per CiU, que demana que es revisi el sistema de contractació temporal dels treballadors d'Adif amb una auditoria externa, ha fet impossible que el PSOE acceptés la proposta de CiU, segons Pérez Gordo.

El senador ha acusat Candini de "filibusterisme polític" perquè la senadora volia admetre també una esmena dels socialistes, de manera que la moció s'hauria votat gairebé per unanimitat. Pérez Gordo ha dit a la convergent que triés: o el PP o el PSOE.

Després d'escoltar aquests advertiments i retrets, Candini ha decidit rebutjar l'esmena del PSOE i tirar endavant amb els vots del PP i dels quatre senadors d'ERC integrats a l'Entesa.

L'Entesa, ferma però dividida
El portaveu d'aquest grup, el republicà Pere Muñoz, s'ha mostrat a favor del text inicial de CiU i ha recordat que al Prat hi ha hagut "irregularitats claríssimes" que encara no s'han aclarit. Per Muñoz, són insuficients les explicacions que la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, va donar fa quinze dies, en ser interpel·lada per Candini. Segons Álvarez, s'havien tret a concurs unes obres ja començades a causa d'un "error" d'Adif.

Al principi, segons Muñoz, tota l'Entesa estava disposada a votar a favor del text original, però la introducció de l'esmena del PP ha fet que tot plegat es convertís en un "brindis al sol" i que es generés una situació "kafkiana" que no podia ser acceptada pel govern espanyol ni pel PSOE. Davant d'aquesta situació, l'Entesa ha donat llibertat de vot als seus setze senadors.

Muñoz, però, ha recordat que tot el grup ha demanat la compareixença del president d'Adif, Antonio González, a la comissió de Foment del Senat. La mateixa petició va fer el diputat de CiU Pere Macias al Congrés, i de moment tampoc ha obtingut cap resposta. Tant CiU, com ERC i ICV han presentat, a més, preguntes escrites sobre les irregularitats del Prat.

 


 

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.