Societat

Sanitat estén els medicaments genèrics i abarateix els antics

La generalització a tot l'Estat de la prescripció de principis actius permetrà retallar en 2.000 milions d'euros la despesa

El Consell de Política Fiscal estudiarà una proposta per dotar de més diners les autonomies

Retallar 2.000 milions en despesa farmacèutica i negociar un finançament addicional per a la sanitat a les comunitats autònomes. Aquests són els dos grans acords a què van arribar ahir els consellers autonòmics de Salut i la ministra de Sanitat, Leire Pajín, reunits al Consell Interterritorial de Salut.

El primer dels objectius persegueix generalitzar a tot l'Estat la prescripció de fàrmacs pel principi actiu –el que es coneix com a genèric– i no pel nom comercial d'un producte determinat. Una altra mesura que afecta els medicaments és la rebaixa de fins un 15% en el preu dels que ja fa més de deu anys que van ser registrats i no disposen del corresponent genèric.

La prescripció per principi actiu ja es fa en algunes comunitats de l'Estat. Catalunya, amb Andalusia, és on més es recepten aquests fàrmacs i actualment ja suposen el 33% del total, mentre que fa deu anys n'eren el 6,3%. Aquestes dades corresponen a finals de l'any passat, quan la mitjana estatal de receptes de fàrmacs genèrics era del 7,5% del total.

A Catalunya, els metges no tenen l'obligació de receptar-los, sinó que hi ha una recomanació de fer-ho. Per animar les receptes de fàrmacs per principis actius, els facultatius reben incentius.

També en el capítol de l'estalvi de medicaments, el Consell Interterritorial va acordar també crear un comitè de selecció de medicaments que farà un informe sobre el cost-efectivitat per a la incorporació de nous fàrmacs. Una altra mesura és la de treballar per tal que la recepta i l'historial mèdic sigui “interoperable” a tot l'Estat.

Pel que fa al finançament, les comunitats van acceptar el plantejament de la ministra en relació a que “una part majoritària” dels 8.000 milions addicionals per a les autonomies es destini a la sanitat durant el proper any. Aquesta proposta es portarà al Consell de Política Fiscal i Financera, que es reunirà la setmana vinent. A la reunió d'ahir no es va parlar de copagament, segons va explicar el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.

LA XIFRA

33%
és el percentatge de receptes
de fàrmacs genèrics a Catalunya, quan la mitjana a l'Estat espanyol és del 7,5%.

LA FRASE

Encara hi ha marge en l'estalvi, potenciant el mercat de fàrmacs amb patent vençuda
Leire Pajín
ministra de salut

LA DATA

27.07.2011
La reunió
del Consell de Política Fiscal estudiarà reforçar el finançament de la sanitat per a la comunitats autònomes.

Els parts de l'hospital de Blanes es faran a Calella

Les parteres de la Selva Marítima, que fins ara tenien el fill a l'hospital de Blanes, hauran de traslladar-se a l'hospital de Calella (Maresme) a partir de l'octubre. Així ho va anunciar ahir la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), gestora dels dos centres, que va justificar la concentració del servei tant per l'adequació del mapa sanitari del 2008 com pel pla estratègic d'ordenació dels serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva del 2010. En qualsevol cas, l'àmbit d'obstetrícia actuarà només des del centre hospitalari maresmenc, que haurà d'adequar els espais que utilitza ara i augmentar de dos a tres el nombre de sales de parts. També està previst que l'hospital de Calella assumeixi tota l'activitat ginecològica quirúrgica que reclami ingrés de la pacient. En canvi, les intervencions que es puguin resoldre sense ingrés es traslladaran a l'hospital de Blanes. L'adjunt a la direcció assistencial de la CSMS, Enrique Avedaño, va explicar ahir que la mesura respon, entre d'altres, a criteris de millora de l'eficiència i al fet que Calella i Blanes atenen conjuntament al voltant de 1.300 parts anuals, “quan el mapa sanitari deixa ben clar que el llindar assumible són 1.000 per centre”. Avedaño va comentar que ara s'està elaborant el pla funcional que afecta l'equip de professionals que finalment s'hauran de fer càrrec del servei.

La distància entre els dos centres hospitalaris és de setze quilòmetres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.