Societat

Ciència

Submarí català busca padrins

Els promotors de l'‘Ictineu 3' fan una crida per aconseguir 200.000 euros i acabar la nau

L'aparell es dedicarà a la divulgació

En època de vaques magres, com l'actual, cal esprémer l'enginy. I això és el que han fet els responsables de l'empresa que impulsa la construcció del submarí Ictineu 3 després que la manca de finançament faci perillar la finalització d'aquesta nau, que es dedicarà a la divulgació científica. La idea ha estat endegar una campanya de subscripció popular per aconseguir els 200.000 euros que els falten per poder posar el submarí a l'aigua a principi de l'any que ve i fer immersions.

Les aportacions de particulars i empreses poden anar des dels 50 fins als 10.000 euros i tots els participants veuran el seu nom o logotip imprès al carenat del submarí, a més de poder participar en una visita al taller. Fins ara s'han invertit 1,8 milions d'euros, provinents de subvencions públiques (14%), préstecs (51%), capital privat (30%) i vendes (5%), a més de 45.000 hores en la construcció del submarí.

L'Ictineu 3 –que recorda el nom del primer submarí fet fa 150 anys per Narcís Monturiol– pretén ser un submarí modern de caràcter científic que cobreixi –segons afirmen els impulsors– un buit existent al nostre país en l'àmbit de la divulgació, les tasques de rescat o la prevenció de riscos ecològics (amb vaixells enfonsats). Fins i tot es plantegen oferir immersions al sector turístic. Els dissenyadors han pensat en un submarí ben pràctic. Les mides màximes de la nau són més petites que les d'un contenidor convencional perquè pugui ser transportat per carretera dalt d'un camió. L'Ictineu 3 podrà navegar amb dos tripulants, portar dos o tres passatgers, amb una autonomia de deu hores, i arribar a una profunditat de fins a 2.000 metres a la Mediterrània.

El submarí anirà acompanyat del seu vaixell de suport: un catamarà de 18 metres equipat per fer treballs oceanogràfics. Qui s'hagi engrescat a viure les aventures de Jules Verne pot consultar el web de l'empresa: www.ictineu.cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.