Societat

Els hospitals privats demanen aplicar el copagament sanitari

La patronal d'hospitals fa 100 propostes per salvar el sistema

Suggereix que els pacients paguin els fàrmacs segons el nivell de renda

Insta Salut a prescindir de tractaments i derivar-los a mútues privades

Els hospitals concertats s'afegeixen al debat públic sobre el finançament de la sanitat. La Unió d'Hospitals, la patronal que engloba 380 centres i 45.000 treballadors a tot Catalunya, va presentar ahir un extens informe amb un centenar de mesures per millorar el sistema a partir del 2012, quan ja seran “inassumibles” més retallades pressupostàries en el sector, segons va assegurar el president de la patronal, Manel Jovells.

Entre d'altres propostes, la Unió d'Hospitals reclama el copagament sanitari de fàrmacs i d'altres serveis en funció de la renda de cada persona. D'aquesta manera, un medicament podria deixar de ser gratuït per a un pensionista amb renda alta i un pacient en actiu podria pagar més del 60% de la recepta de la Seguretat Social. “No ho podem pagar sempre tot”, va argumentar Jovells, que va qualificar de “dolorosa i complicada” la situació actual, tot i destacar “el coratge” i “la valentia” de la conselleria de Salut a l'hora d'aplicar les retallades. Cal recordar que el conseller de Salut, Boi Ruiz, havia dirigit la Unió d'Hospitals abans d'entrar en el govern.

A més del copagament, una altra de les mesures destacades que proposa la patronal sanitària és limitar la cartera de les prestacions sanitàries i mantenir tan sols les que siguin “estrictament necessàries”. En aquest sentit, la proposta de la Unió d'Hospitals seria prescindir de diversos tractaments, com per exemple la fecundació in vitro o derivar la podologia de primària a mútues privades segons la renda del pacient. “Hem de delimitar les expectatives infinites del tot és universal i gratis”, van reivindicar els responsables de la Unió, que van advocar per “mantenir l'excel·lència del sistema”, però corregint tots els defectes que arrossega.

Ajustar la prova diagnòstica a criteris clínics “estrictes” –actualment els sistemes de diagnòstic que surten en el mercat conviuen sense seguir pautes amb els antics– o vincular els complements salarials per objectius dels sanitaris als resultats econòmics dels centres són dues deficiències que es podrien arreglar, segons la patronal, que també proposa crear un pacte sanitari entre els agents per superar de forma conjunta la crisi i modificar els contractes de compra de serveis que fa el Servei Català de la Salut (Catsalut). La petició de la Unió seria que els contractes fossin de tres anys i que es firmessin anualment, no durant el mateix any, com ara, segons van assegurar els responsables de la patronal. També proposen millorar el finançament sanitari augmentant alguns impostos.

Fonts del Departament de Salut van “agrair” l'informe de la Unió i van assegurar que “estudiaran” unes propostes que apareixen en ple debat sobre com s'ha de mantenir l'actual sistema sanitari. En aquest sentit, diumenge passat, el conseller Boi Ruiz i quatre exconsellers anteriors de Salut van coincidir en un debat organitzat pel diari El Punt Avui (vegeu l'edició de diumenge) en la necessitat de buscar fórmules per mantenir “l'excel·lent” nivell del sistema sanitari. El copagament o la reducció de la cartera pública dels medicaments són algunes de les mesures que els consellers van avaluar.

El copagament sanitari no ha demostrat mai que sigui un sistema efectiu
Albert Jovell
president del fòrum de pacients
Defensem que les prestacions necessàries estiguin garantides pel sistema públic
Helena Ris
dir. general de la unió hospitals
Una altra retallada hauria d'anar acompanyada d'un canvi estructural del sistema sanitari
Manel Jovells
president de la unió d'hospitals
Tots els espanyols han de tenir la mateixa cartera de serveis sense tenir en compte on visquin
Pilar Farjas
consellera gallega de sanitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.