Societat

Salut no pagarà els tractaments de fertilitat

Els tractaments només seran gratuïts als centres públics, no en clíniques privades

La Generalitat ha decidit retallar més en salut i ahir va anunciar que a partir del 30 d'octubre deixarà de pagar els tractaments de fertilitat que es fan a les clíniques privades, amb qui hi ha un conveni. Això suposarà per a les arques públiques un estalvi de prop de nou milions d'euros.

De fet, el que paga el Servei Català de la Salut a les parelles que agafen l'opció de tractar-se en un centre privat són els medicaments receptats pel metge del CAP. Per contra, les parelles que volen fer tot el procés en centres públics poden fer-ho gratuïtament en tres centres: l'hospital Clínic, el de Sant Pau i el de la Vall d'Hebron. En aquests tres hospitals barcelonins, els tractaments es continuaran fent com sempre, tot i que amb aquestes retallades es preveuen llistes d'espera d'encara més temps.

Segons Salut, les parelles que estan enmig d'un procés podran acabar-lo sense pagar.

A les comarques gironines, aquesta mesura afecta el Centre de Genètica Girona i la unitat de reproducció humana i diagnòstic genètic de Clínica Girona. L'embriòleg Joan Sarquella, de Clínica Girona, va dir ahir que tot i entendre aquesta decisió pel moment econòmic en què es viu, “és una llàstima” de cara a les pacients que se'n beneficiaven. La medicació d'un cicle de fecundació in vitro costa uns 1.300 euros, un 20% del que representa tot el tractament. Cada any entre 300 i 400 parelles se sotmetien a la tècnica de la fecundació in vitro, a la unitat de Clínica Girona.

Els centres privats són els més escollits

Els tractaments de fertilitat a Catalunya es fan majoritàriament en centres privats, segons fonts del Servei Català de la Salut. Així, l'any passat, dels 7.464 tractaments que es van fer a tot el país, la immensa majoria –6.464– es van fer en clíniques privades (en aquesta xifra s'ha de tenir en compte que cada dona té dret a sotmetre's a tres cicles de tractament). A la sanitat pública, en canvi, només 980 parelles van fer l'any passat un tractament per poder tenir un fill.

El conveni amb els hospitals i clíniques privades és vigent a Catalunya des del 1997. A partir d'ara els qui es decantin per l'opció privada s'ho hauran de pagar de la seva butxaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.