Societat

Milers d'estudiants protesten contra el “desmantellament” de la universitat pública

Els participants en la vaga d'aquest dimecres protesten contra l'“empitjorament de les condicions docents i de recerca”, “l'acomiadament de personal” i l'“encariment de les matrícules i taxes”

La convocatòria, impulsada per la PUDUP, compta amb el suport de diverses organitzacions, tant estudiantils com de treballadors

El personal i l'alumnat de les universitats públiques catalanes s'ha manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona contra les retallades en l'ensenyament superior. Sota el lema 'No pagarem la seva estafa, salvem la universitat pública', la marxa ha arrencat a la plaça Universitat formada sobretot per estudiants però també amb presència de professors. Abans, els estudiants han sortit de diversos punts de la ciutat provocant el tall de diversos carrers, com ara la Diagonal i la Gran Via. La manifestació ha començat baixant per la Ronda Universitat i en aquests moments la capçalera està entrant a la plaça de Catalunya.

Aquesta és només una de les mobilitzacions que s'han dut a terme en els últims mesos. La vaga del 17 de novembre va ser “una escalada més en aquest procés de defensa de l'educació”, recorden des de CGT.

A principis de febrer, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) –que agrupa docents, alumnat i personal d'administració i serveis– va convocar l'aturada d'aquest dimecres. En les setmanes posteriors, diversos sindicats, representants tant del personal docent i investigador (PDI) com del personal d'administració i serveis (PAS), així com diferents organitzacions d'estudiants, s'han adherit a la protesta.

En concret, segons informen des de la PUDUP, han convocat una aturada CCOO (PDI), CGT (PDI i PAS), UGT (PDI), CSI-F (PDI), Intersindical-CSC (PDI i PAS) i CAU (PAS, segons cada universitat). A nivell estudiantil, s'han sumat a la convocatòria el SEPC, l'AEP, l'AJEC, la CAF i diverses assemblees.

També des d'Anonymous s'ha fet una crida a sumar-se a la vaga universitària, en una de les primeres convocatòries d'aquest col·lectiu llençades en català.

Els motius per a la vaga es resumeixen en la denúncia del “desmantellament que està vivint la universitat pública” i l'exigència que es paralitzin “les mesures encaminades a retallar el futur dels centres d'educació superior”, segons recull la convocatòria de la PUDUP. Més concretament, la CGT menciona entre altres “la retallada de més de 16% de l'any passat en la subvenció de la Generalitat a les universitats públiques”, que “s'ha consolidat enguany amb una retallada addicional de l'entorn de l'1,9%”. Segons el mateix sindicat, “aquest curs s'han perdut prop de 500 llocs de treball”. Des de la Intersindical-CSC, critiquen també “la progressiva precarització de la vida universitària”, l'“encariment de les matrícules i taxes”, “l'acomiadament de personal” i l'“empitjorament de les condicions docents i de recerca”. Per una altra banda, el nou model de governança universitària que s'està preparant també ha motivat protestes.

En aquestes darreres setmanes, a més, diverses informacions aparegudes en els mitjans de comunicació sobre algunes despeses universitàries han contribuït a escalfar l'ambient. Es tracta, per exemple, dels sous dels gerents universitaris –uns 100.000 euros bruts anuals– o la recent reunió del consell de direcció de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que va tenir un cost de 6.300 euros.

Xifres que “estan ballant constantment”

Des de la PUDUP, recorden que les xifres sobre professorat afectat per les retallades “estan ballant constantment” i precisen, a més, que “en alguns casos es parla de desaparició de places estructurals i no sempre una plaça estructural l'ocupa un sol professor”. En qualsevol cas, treballen amb uns números aproximats de cara al curs vinent.

Així, per exemple, expliquen que a la UPF 266 professors no seran renovats. A la UAB les dades de desembre que utilitzava el rectorat en les seves negociacions amb els caps de departament indicaven una extinció de 296 professors per al curs 2012-2013, si bé ara s'han produït canvis i es calcula que la xifra estarà a l'entorn de 200. A la UB han desaparegut en aquest inici de curs uns 180 contractes, però en aquest cas el que es produirà és una baixada general de sous del professorat associat, que arribarà a cobrar a l'entorn de 200 euros.

Des de la plataforma recorden que “els acomiadaments no només estan afectant a professorat associat”, sinó que també podrien recaure en lectors o investigadors Ramón y Cajal.

“En defensa de l'autonomia universitària”

Fa aproximadament un mes, el Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona va plantejar la possibilitat que la Generalitat intervingués en els pressupostos de la institució. La resposta de la secretaria d'Universitats i Recerca no es va fer esperar, i ja s'ha anunciat la creació de la figura del comissionat de comptes, que actuarà sempre que ho demani el rector o el president del Consell Social i encara que no hi hagi acord entre tots dos.

La iniciativa ha estat rebuda amb força reticències per part de la comunitat universitària, i la PUDUP fins i tot s'ha posicionat públicament “en defensa de l'autonomia universitària i contra l'intervencionisme extern”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.