Societat

Bernat Pellissa

Alcalde de Rasquera

“Hem posat el nom de Rasquera al món”

L'Ajuntament destinarà els primers 30.000 euros del projecte del cànnabis a la contractació de cinc persones

L'alcalde insisteix que la gent reclama una altra manera de fer política

L'únic estament
que pot aturar la plantació de cànnabis és la justícia. Serem transparents
Tenim un pla de prevenció de riscos, desafiem el govern que mostre el seu pla de prevenció d'Eurovegas
No em sento sol. Tinc el suport de la gent del meu entorn. El projecte no crearà fractura social, és una oportunitat
Rasquera aposta
per polítiques mediambientals. No volem parcs eòlics ni cementiris nuclears al municipi
L'acord de ple és legítim, som els representants del poble i hem adoptat una decisió. És inqüestionable

En pocs dies Rasquera ha passat de ser un poble anònim de la Ribera d'Ebre a protagonitzar l'actualitat informativa pel contracte que ha firmat amb una associació de consumidors de cànnabis, que cultivaran marihuana en una finca de 7 hectàrees. El polèmic projecte forma part d'un pla anticrisi dissenyat pel govern municipal (ERC), mitjançant el qual es crearan uns 40 llocs de treball i l'Ajuntament ingressarà 1,3 milions d'euros en els pròxims dos anys.

Fa set mesos que treballàveu el projecte del cànnabis en silenci. Esperàveu aquest ressò quan es fes públic?

Estàvem convençuts d'aconseguir aquest ressò. Som allà on volíem ser i no ens ha sorprès res. El 2009 vam aprovar un pla estratègic de Rasquera i tothom se'n va riure. Ara tenim recursos per tirar-lo endavant. La població reclama una altra manera de fer política, amb molta transparència i sense corrupció. I això és el que fem.

Des de la Delegació del Govern se us acusa d'obrir un debat que no us pertoca com a administració local...

Quina hipocresia! I per què no s'obre aquest debat? Fa temps que és al carrer aquest debat i la responsabilitat dels polítics és abordar-lo. De plantacions de marihuana per a autoconsum n'hi ha a molts pobles, l'únic que volem fer des de l'Ajuntament és regular-ho.

També s'ha qüestionat la legitimitat i legalitat de l'acord de ple. Continueu defensant-ne la legalitat?

L'alcalde i el plenari de Rasquera han pres una decisió dintre de la legalitat i que és viable. L'acord de ple és legítim, això és inqüestionable. Hem pres la decisió que ens demanava la gent. Abans de l'aprovació en el plenari vam informar-ne el govern de la Generalitat, fa quinze dies vaig tenir una reunió amb el delegat del govern a les Terres de l'Ebre per explicar-li el projecte i un dia abans del ple ens vam tornar a trobar.

La fiscalia antidroga i la provincial de Tarragona us han reclamat informació. Pensa que poden aturar el projecte?

De moment l'única que ens ha reclamat documentació és la fiscalia de Tarragona i ho estem preparant tot per enviar-ho. No tenim res a amagar i serem totalment transparents. Penso que la justícia és l'únic estament que pot aturar el projecte.

I quan s'iniciarà la plantació de cànnabis?

No es tracta només d'una plantació de marihuana. Estem davant d'un pla per combatre la crisi que ja ha començat a caminar. Avui [ahir per al lector] ja hem rebut els primers 30.000 euros de l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum, una donació per al pla anticrisi. I d'aquí a uns dies rebrem els altres 6.000 euros. A més, a partir del juliol començarem a cobrar les quotes d'aquesta entitat. Es crearan cinc llocs de treball directes, persones que seran contractades per l'associació. Serà l'associació qui decidirà quan començar a cultivar el cànnabis. Podria ser d'aquí a pocs dies.

Si el cànnabis és per a autoconsum, pot ser un problema que els treballadors de la plantació no siguin socis de l'entitat?

No sóc jurista i hi ha coses que no les ha de decidir l'Ajuntament. Serà l'entitat de fumadors qui decidirà quin contracte estableix amb els treballadors de la plantació.

El contracte signat amb l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum té una durada de dos anys, en què aportarà 1,3 milions d'euros a Rasquera. I després què?

El contracte és per a la cessió d'uns terrenys que seran d'ús privat de l'associació. Si després d'aquest període hi ha voluntat de mantenir el contracte no hi ha cap problema per prorrogar-lo.

A què destinarà l'Ajuntament els primers 30.000 euros rebuts?

L'ingrés l'ha rebut l'Ajuntament perquè l'empresa municipal Rasquerana Recerca i Investigació del Cànnabis està aprovada pel ple, però en fase d'exposició pública. El consistori destinarà aquests recursos a l'activació d'un pla de gestió forestal que vam iniciar l'any passat i que vam aturar per manca de finançament. Contractarem cinc persones per fer franges de protecció d'incendis, senyalitzar itineraris i fomentar els aprofitaments alternatius forestals. També col·laborarem amb entitats nacionals i internacionals per fomentar programes d'investigació del cànnabis medicinal.

Teniu previst signar contractes amb altres entitats de fumadors de marihuana?

Sí, l'Ajuntament estudia una desena de projectes més relacionats amb el cànnabis. Altres entitats que volen cultivar-lo aquí, empreses interessades a fabricar la llavor o d'altres que volen fer tractaments en malalts de càncer o fibromiàlgia. Però en aquests moments el projecte del cànnabis ha passat a un segon terme, el que és realment important és que hem posat el nom de Rasquera al món. I aquí tenim cabra blanca, pastissets, paisatge... hem de saber vendre tots els atractius del municipi.

Des de l'oposició reclamen una consulta popular i l'acusen de crear fractura social al municipi.

Donarem tota la informació que faci falta als veïns perquè entenguin que és l'oportunitat de Rasquera. Enviarem a totes les cases la documentació del ple, els acords que es van adoptar i el ressò que ha tingut la notícia al món. Volem una democràcia participativa i la implicació de la gent. A més, el dia 16 d'aquest mes convocarem una assemblea veïnal en què participaran juristes i científics que explicaran la viabilitat del projecte i en què els veïns de Rasquera podran plantejar tots els seus dubtes.

Se sent sol en la defensa d'aquest projecte?

No, en absolut, tinc el suport de la gent del meu entorn.

Però el govern de la Generalitat i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre no l'estan ajudant gaire, no?

No m'importa, estic convençut de la viabilitat del pla que hem aprovat per fer sortir Rasquera de la crisi.

El govern es qüestiona la legalitat de la plantació de cànnabis però no ha fet el mateix amb el complex Eurovegas. Què en pensa?

Nosaltres tenim un pla de prevenció de riscos, desafiem la Generalitat que mostre a la societat el pla de prevenció de riscos d'Eurovegas, si és que en algun moment s'han plantejat un pla en aquesta línia.

El seu pla anticrisi no podia fer-se sense incloure la plantació de cànnabis?

L'aposta de Rasquera i de les Terres de l'Ebre és la reserva de la biosfera. Defenso el desenvolupament de projectes que suposen una inversió per al territori però que no hipotequen el paisatge.

Sense descans
Bernat Pellissa és alcalde de Rasquera des del 2003 i fins a les passades eleccions municipals va ser també president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. La darrera setmana ha estat molt intensa i assegura que ha passat nits sense dormir treballant en el pla anticrisi i atenent les múltiples trucades de mitjans de comunicació de tot Europa. Fa dos anys també va viure de forma molt intensa la candidatura de l'Ajuntament d'Ascó per acollir el magatzem de residus nuclears, un projecte que el va portar a convocar una tancada del govern comarcal a l'edifici del Consell per rebutjar-lo. Ara el president del Consell li retreu que no hagi buscat el suport de la comarca
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.