Societat

Les dimensions de la plantació de Rasquera la situen en un buit legal

El Col·legi d'Advocats de Barcelona diu que s'ajustaria a dret si es controla que la marihuana és sols per al consum de l'entitat

El conreu de plantes per elaborar marihuana a Rasquera, promogut per l'Associació Cannàbica Barcelonesa d'Autoconsum, és legal. Així ho considera el vicepresident de la comissió de drogues del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Gabriel Miró.

Malgrat que el consum individual i compartit no està penat, i el conreu particular, tampoc, una plantació com la de Rasquera topa amb una legislació “abstracta”, segons Miró. “No hi ha sentències del Tribunal Suprem sobre plantacions tan grans”. L'article 368 del Codi Penal sí que tipifica com a delicte la promoció, el tràfic i l'afavoriment del consum de “drogues tòxiques” i el castiga amb una pena de tres a sis anys de presó. Però en el cas de la marihuana, al final sempre són els tribunals els que dictaminen quines pràctiques són punitives i quines no. Així, s'estableix una determinada producció anual per a cada consumidor, unes dotze plantes per persona i any. Miró considera que la plantació de Rasquera no es pot considerar il·legal basant-se en el fet que és col·lectiva. En tot cas, s'haurien d'establir mecanismes de control per assegurar que la marihuana no va a parar a mans de gent de fora de l'associació –ja que la venda sí que és il·legal– com ara que un tècnic agrònom confirmés el nombre de plantes que hi ha i qui se n'emporta els fruits o bé que se'n faci un control administratiu per part de l'Ajuntament. A més, Miró ha recordat que els laboratoris farmacèutics operen amb substàncies molt més perilloses.

La fiscalia de Tarragona, l'antidroga i la Generalitat estan estudiant si la decisió de l'Ajuntament s'ajusta a llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.