Societat

El “no vull pagar” es va encomanant

Centenars de gironins van aconseguir col·lapsar l'accés de Girona Sud i els operaris van deixar passar els conductors sense cobrar-los ni anotar de les matrícules dels cotxes

Els Mossos van estar vigilant, però no van intervenir

Centenars de gironins van protagonitzar ahir una campanya popular d'impagament sense precedents a Catalunya. A les dotze del migdia, i en resposta a la convocatòria de la plataforma Prou Peatges amb la campanya #novullpagar, molts conductors de la demarcació d'altres indrets de Catalunya van arribar expressament, i no pas perquè tornessin del pont de maig, fins al peatge de Girona Sud amb la clara intenció de passar sense pagar. Fent onejar senyeres, estelades, fent sonar els clàxons i amb crits a favor de la independència i d'una Catalunya lliure, els cotxes van formar una llarga cua que va ocupar tota l'entrada sud fins arribar a l'AP-7. Si bé inicialment els operaris d'Acesa anotaven les matrícules dels cotxes, un quart d'hora després el col·lapse era de tal magnitud que es van veure obligats a canviar d'actitud, i es van limitar a recollir els tiquets i a anar obrint la barrera. Es tractava que la circulació tornés a fluir i l'entrada a l'autopista es desbloquegés.

Un cop passat el peatge, un grup de simpatitzants amb la causa, juntament amb militants d'ERC i de Solidaritat Catalana per la Independència, obsequiaven els conductors amb un fort aplaudiment i una emocionada salutació. Els agents dels Mossos d'Esquadra van estar vigilant durant tota l'estona.

Des de primera hora del matí i fins a les dues de la tarda, Abertis va registrar 2.500 casos d'impagament als catorze peatges de Catalunya on s'havia convocat l'acte de protesta. Els ciutadans que ahir van participar en la campanya es mostraven orgullosos de prendre part en aquesta gesta i la majoria van assegurar que allò no era només una flor d'un dia, sinó que estaven disposats a continuar sense pagar els peatges quan circulessin per autopistes de Catalunya. I no només per deixar palesa la situació d'indignació amb les concessionàries i els governs de torn, sinó també per donar a conèixer a la resta de l'Estat espanyol i d'Europa aquesta situació de discriminació. I a cap els fa por les possibles represàlies en forma de multes. “Estem cansats de ser la caixa de la resta de la Península. Aquestes autopistes estan pagades des de fa anys i si fan falta diners, que els vagin a recaptar on no paguen”, va declarar Jordi Torras, de la Plana de Vic. “Hem de pagar unes autopistes que han estat amortitzades cinquanta vegades i per a l'únic que serveixen és per enriquir unes quantes empreses privades amb el consentiment del govern sigui del color que sigui. Jo ja no penso pagar cap més peatge!”, va afirmar amb contundència Ferran Artigas, de Lloret de Mar. “Ha arribat el moment que el govern senti la veu del poble, perquè no ens escolten. Ells estan en el poder perquè els l'ha donat el poble, però el poble els el pot treure. Ens hem de fer sentir i dir prou una vegada per totes”, va raonar, en clau clarament electoral, Anna Maria Boix, veïna també de Lloret de Mar.

Guillem Carbó, de l'Empordà, troba completament injust que, a causa de la falta d'inversions públiques a les carreteres i el mal estat que presenten, la gent hagi de fer servir les autopistes per motius de seguretat i de mobilitat. “Tant l'N-II com la C-35 són una autèntica vergonya, i ens veiem obligats a passar per les autopistes. Com que no podem anar cada dia a protestar a la plaça Sant Jaume, no pagar és l'única forma de protesta que podem exercir”, va afirmar.

Molts dels conductors que van participar en aquest acte de protesta van tornar a entrar a l'AP-7 i es van dirigir fins a la sortida de Riudellots de la Selva, on també es van formar cues i es van acabar aixecant les barreres. I una situació semblant es va produir al peatge de Figueres Sud de l'AP-7.

El govern està al poder perquè el poble li ha donat, però el poble l'hi pot treure. Ens hem de fer sentir. I dir prou
Anna Maria Boix
vEÏNA DE LLORET DE MAR
Això és una presa de pèl i hem de dir prou a moltes coses. Serem bons veïns; estiguin tranquils, espanyols
Josep Maria Boix
veí de falGons
Les carreteres són una vergonya i per això hem de passar per les autopistes. No penso pagar més
Guillem Carbó
veí de l'empordà
És injust que siguem la caixa de la resta de la Península. Si falten diners, que els vagin a buscar on no paguen
Jordi Torras
veí de la plana de vic

“Ha estat un èxit aclaparador”

El president i diputat de Solidaritat Toni Strubell va ser un dels conductors que van passar, sense pagar, pel peatge de Girona Sud. “Hem aconseguit que centenars de gironins s'hagin mobilitzat en contra d'una situació manifestament injusta. I han pogut expressar la seva indignació envers una situació d'explotació que es tradueix en el fet que els catalans paguem el 67% de les autopistes de la nostra butxaca mentre que a la resta d'Espanya es paga un 4%”, va raonar Strubell. El diputat de Solidaritat va qualificar el seguiment de la campanya d'“èxit aclaparador” i va dir que, després d'haver-se negat a abonar l'import del peatge, els ciutadans se'n podien anar cap a casa “amb la sensació de la feina ben feta”.

La diputada d'ERC i exconsellera Carme Capdevila va ser present a l'acte de protesta al peatge de Girona Sud. Capdevila va qualificar la campanya d'èxit i, a la tarda, a través d'una piulada, va dir: “Farts de pagar més, una, i dues i fins a tres vegades pels mateixos serveis.”

Sense capacitat de posar multes

La plataforma Prou Peatges va celebrar ahir la participació passiva de milers de catalans en el primer dia de la campanya #novullpagar. I exigeix a Abertis i al govern català de CiU el desmantellament dels peatges de Catalunya. Segons aquesta plataforma, el fet que en alguns peatges s'acabés aixecant la barrera posa en evidència que Abertis “ha esgotat tota possibilitat de tramitar multes il·legals”. “Contra qui? Contra els que passaven perquè la mateixa concessionària ha aixecat les barreres? Contra els que han passat abans? Els de després? Els de la setmana passada? Els de demà?”, es pregunten els organitzadors. La plataforma creu que ha arribat el moment que Abertis “deixi de fer el ridícul, deixi de prendre els diners dels catalans i comenci a desmantellar els peatges de Catalunya”. Considera que s'ha arribat a un punt de no-retorn i que fins que no s'hagin desmantellat tots els peatges del territori, els catalans han de continuar negant-se a pagar pel fet d'utilitzar una autopista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.