Societat

El TSJC desestima un recurs de CCC contra el requisit del català als professors universitaris

El tribunal considera que Convivencia Cívica no està legitimada per recorre un decret que no li afecta directament

La Generalitat va aprovar que els docents universitaris acreditessin un nivell mínim de català per atendre els alumnes, no per donar les classes

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs contenciós-administratiu presentat per Convivencia Cívica Catalana (CCC) contra el requisit d'acreditar el nivell C de català als professors universitaris, ja que considera que l'entitat no és una afectada directa per aquest requisit i, per tant, no està legitimada per recórrer en contra del decret de la Generalitat del 2010. Per tot això, no admet el recurs, contra el qual es van oposar el departament d'Universitats, quatre universitats públiques catalanes, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua.

El setembre del 2010 el tripartit va aprovar un decret perquè en els concursos per accedir a places de professor universitari els aspirants acreditessin un nivell mínim de català per atendre i entendre els alumnes, no per donar les classes. El nivell mínim requerit era equivalent al nivell C. Convivencia Cívica va recórrer contra aquest decret en considerar que vulnerava la llibertat de càtedra, la Constitució i l'ordenament jurídic vigent, ja que la Generalitat, segons l'entitat, no podia incorporar requisits lingüístic a un cos de funcionaris estatal com són els professors universitaris.

La Generalitat, les universitats, Òmnium i Plataforma per la Llengua s'hi van oposar en recordar que Catalunya sí que té competències per legislar en aquest àmbit, sí que pot introduir requisits als professors universitaris, concretant que no s'obliga als professors a parlar en català sinó a tenir-ne coneixements suficients per atendre els alumnes que ho demanin en aquesta llengua. A més, la Universitat Rovira i Virgili i Òmnium Cultural van al·legar que CCC no tenia legitimitat suficient per recórrer en contra del decret, ja que no era afectat directe perquè ni es beneficiaria ni el perjudicaria una sentència estimatòria del recurs.

Citant diversa jurisprudència, el TSJC agafa aquest argument per no admetre el recurs, ja que considera que els objectius generals de CCC i els seus estatuts, que promouen “la pluralitat lingüística”, no li permeten recórrer el decret, perquè no es tracta de cap associació de professors universitaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.