Societat

consum

L'augment de l'IVA fa avançar la compra de material escolar

Els grans magatzems i les llibreries ja han notat més afluència de pares que adquireixen els estris dels fills per al curs vinent abans de l'1 de setembre

Les AMPA avisen que alguns nens no aniran ben equipats al col·legi

Encara som en plena canícula de l'agost i ja hi ha pares i mares que aprofiten les vacances per comprar el material escolar dels seus fills. Només els queden divuit dies per fer-ho. Si ho fan més tard, a partir de l'1 de setembre, hauran de pagar l'IVA al 21%, 17 punts percentuals per sobre de la taxa superreduïda que tenien fins ara aquest tipus de productes.

Les llibreries que no tenen tancat per vacances i les grans superfícies ja han començat a notar una major afluència que l'any passat per aquestes dates de clients proveïts de la llista de coses que han de comprar per al curs vinent. “Hem notat un lleuger ascens del volum de vendes en material escolar des que es va concretar l'augment de l'IVA en aquest tipus de productes ara fa uns dies”, expliquen fonts d'El Corte Inglés, que preveuen un increment del nombre de clients encara més gran cap a finals d'aquest mes, a mesura que les famílies vagin tornant de vacances i vegin més imminent l'arribada de l'1 de setembre.

Des d'aquell moment, segons va publicar el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 6 d'agost passat, el “material didàctic d'ús escolar” com ara els puzles, portallapis, agendes, cartolines, blocs de manualitats, compassos, paper de colors i per a manualitats, plastilina, llapis de cera, pintures, pintures al tremp, quaderns d'espiral i rotlles de plàstic per folrar llibres passaran de tributar al tipus superreduït d'IVA (4%) al general (21% a partir del setembre). El mateix tractament tindrà el material complementari com ara les motxilles escolars infantils i juvenils. De res no servirà que els productes estiguin etiquetats com a “material escolar” o d'“ús escolar”.

El govern espanyol es mostra implacable en el BOE: tributar al tipus màxim. El material d'oficina que no és d'ús estrictament escolar com ara fulls blancs, llapis, bolígrafs, grapadores, perforadores, gomes d'esborrar, maquinetes, carpetes de gomes, retoladors, marcadors, regles, Post-it i Tipp-Ex continuaran tributant al percentatge màxim com feien fins ara. Només se salvaran de l'augment els àlbums, les partitures, els mapes i els quaderns de dibuix.

Amb l'increment de l'IVA en material escolar, el govern espanyol calcula que recaptarà uns 82 milions d'euros addicionals.

L'augment del preu del material escolar, concretat en plenes vacances, ha aixecat crítiques de les associacions de mares i pares (AMPA), que han advertit que molts nens no podran anar ben equipats a l'escola. Algunes AMPA recorden que els últims anys les administracions han retallat molt ajudes com ara les beques als estudiants i de menjador i avisen que això afectarà la cohesió social.

“Vull evitar aglomeracions i estalviar diners”

Encara queden molts dies perquè comenci el curs escolar, però molts pares, i sobretot mares, aprofiten la canícula de l'agost per refrescar-se amb l'aire condicionat de la secció de material escolar dels grans magatzems i les llibreries. N'hi ha de previsors que cada any compren els estris dels seus fills per aquestes dates per evitar les presses d'última hora, però també n'hi ha molts que no es volen arriscar a comprar les ceres del nen o el compàs de la nena el mes que ve amb un 21% d'IVA en lloc del 4% actual.

“He vingut aquí per un motiu doble: per evitar aglomeracions i per estalviar en l'IVA”, explica Núria Roca, mare de dos fills, un a primària i l'altre a secundària, mentre remena les lleixes de retoladors i llibretes d'una botiga i subjecta amb la mà una llista. Necessita llibretes, colors, retoladors, un compàs, fulls, una calculadora i estris de dibuix i calcula que s'estalviarà una suma de diners considerable.

Marta Majós, en canvi, ha vingut a l'establiment a comprar un regal per a un nen, però s'està plantejant avançar la compra del material escolar del seu fill, que farà quart d'ESO i ja en mira els preus. “Hi tornaré abans de l'1 de setembre”, diu la mare, que tampoc vol haver de pagar el material més car. Majós admet que, fins fa poc, a casa seva no s'hi miraven tant a l'hora de comprar, però amb la crisi i l'augment de preus ara va més amb compte amb el que gasten. “Hem passat de no comptar el preu de les coses petites a comptar-ho tot”, confessa.

Els pares temen ara que després de la clatellada a l'economia domèstica amb la pujada de l'IVA del material escolar, el govern espanyol hi inclogui també els llibres de text. De moment, però, l'executiu els ha mantingut en la tributació reduïda del 4%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.