Societat

medi ambient

La nova llei de costes exclou finalment Platja d'Aro i Empuriabrava

Els titulars de drets a la costa d'aquestes dues zones veuen allargades les concessions 75 anys

Els ecologistes denuncien la desprotecció del litoral

El govern espanyol va presentar ahir la nova llei de costes, que exclou del domini públic la Marina d'Empuriabrava i Platja d'Aro, a l'Alt Empordà i el Baix Empordà, respectivament.

Aquesta decisió beneficia unes 800 finques cadastrals només a Platja d'Aro, entre pisos, hotels, pàrquings, etcètera. D'aquesta manera, veuen ampliat el termini de les concessions en 75 anys, i la possibilitat de transmetre-les, cosa que fins ara estava prohibida. En el cas que no s'haguessin exclòs, l'Estat hauria hagut d'expropiar les finques i convertir-les en espai públic. Qualsevol reforma hauria implicat haver de demanar permís a Costes.

El ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va defensar que no es tracta d'una “amnistia” per a edificacions que no compleixin la normativa, i va aclarir que “tot allò que sigui il·legal serà demolit”. En el conjunt de l'Estat, la mesura salvarà uns 10.000 habitatges. Tot i que l'anunci ha satisfet els dos municipis, no tothom n'està content. És el cas d'entitats ecologistes com per exemple Ecologistes en Acció, que creuen que la llei s'ha fet “a la mida d'interessos particulars”. En un comunicat emès per l'ONG, consideren que s'han establert “infinitat d'excepcions sense justificació”.

La mateixa opinió tenen a WWF, que consideren que la llei suposa “un retrocés per a la protecció del litoral per la priorització dels interessos particulars per damunt de l'interès general”. Des del seu punt de vista, s'haurien d'haver tingut en compte els efectes que ha tingut el canvi climàtic en el litoral, i s'haurien de protegir aquestes zones “per facilitar-ne la desocupació per evitar danys personals i materials i una allau de reclamacions futures”.

LES XIFRES

800
finques
queden excloses de la nova llei de costes al municipi de Platja d'Aro, entre pàrquings, pisos, hotels, etcètera.
6
anys
faltaven perquè les concessions de drets de costa ara excloses comencessin a caducar, el 2018. Ara s'han allargat 75 anys més.

Els dubtes es van resolent

L'avantprojecte de la nova llei de costes ja va fer pensar a Platja d'Aro que el municipi quedava exclòs de la declaració de domini públic, fet que va generar satisfacció. Tot i això, una lectura posterior més calmada va generar dubtes en diversos aspectes de la nova normativa.

Pel que fa a Empuriabrava, el dubte era si afectaria només el front marítim o tota la Marina, sobre qui tindria la titularitat de les finques i com s'hi haurien d'adaptar els càmpings. Malgrat aquests dubtes, l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavi Sanllehí, va considerar que l'avantprojecte era “un pas endavant”. La pròxima publicació de la llei al BOE aclarirà amb detall en quina situació queden altres zones afectades, com ara Blanes i Roses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.