Societat

tecnologia

Els SMS fan vint anys sense tenir clar qui els substituirà

Whatsapp ha frenat el creixement dels missatges de text convencionals, però l'excés de clients fa que tingui caigudes periòdiques

Hi ha altres aplicacions que ofereixen serveis més complets

Acaben de celebrar el vintè aniversari i, probablement, ja enfilen el tram final de la seva existència. Els SMS estan sucumbint a la inexorable llei de la tecnologia i, després de dues dècades de creixement constant, sembla que el seu ús recula en benefici d'alternatives més completes i barates. La principal és Whatsapp, que va ser la primera a aprofitar la connexió a internet per oferir un sistema de missatgeria instantània amb certa solvència. Amb el temps, però, està començant a tenir problemes i ara hi ha altres alternatives que li podrien fer ombra.

Amb tot, els rivals no ho tindran fàcil. Ho sap tothom: qui pega primer pega dos cops, i Whatsapp té a hores d'ara una xarxa de centenars de milions d'usuaris a tot el món. L'empresa, fundada el 2009 per dos treballadors de Yahoo, no en facilita la quantitat exacta, però hi ha estimacions que arriba a gestionar 10.000 milions de missatges al dia.

Aquest creixement ha estat molt més fulgurant del que va tenir el sistema short message service (SMS) en els seus inicis. El 3 de desembre del 1992, dos treballadors de Vodafone van utilitzar la xarxa telefònica GSM per comunicar-se amb un senzill missatge: “Merry Christmas.” Un any després va aparèixer el primer mòbil que permetia enviar missatges de text, però, tot i això, el creixement era lent: el 1995 cada usuari enviava, de mitjana, 0,4 missatges al mes. El 2000 ja es van registrar 17.000 milions d'enviaments a tot el món i, a partir d'aquí, el creixement sí que es va intensificar fins als 4,8 bilions el 2008. Des de llavors la xifra ha crescut fins als 7 bilions de l'any passat, el darrer registrat íntegrament. La pujada, però, ha estat més minsa que en períodes precedents. De fet, on hi ha una penetració important dels telèfons intel·ligents, com és el cas de l'Estat, els SMS ja van en regressió: l'any amb més enviaments va ser el 2007, amb 9,5 milions. Per això es calcula que les operadores deixaran d'ingressar 54.000 milions de dòlars fins al 2016 perquè altres sistemes els agafaran el relleu.

Facebook s'hi afegeix

Ara mateix Whatsapp és l'opció millor posicionada per agafar aquest relleu, però Facebook acaba de presentar una aplicació per xatejar tant des de la web com des del telèfon i es rumoreja que podria intentar comprar Whatsapp per expandir-se en el sector del mòbil. Aquesta possibilitat posa els pèls de punta a molts, tenint en compte la seguretat i els canvis de polítiques de privacitat que habitualment envolten la web de Mark Zuckerberg.

Això, i el fet que Whatsapp sovint interrompi el servei per caigudes dels seus servidors, podria donar ales a altres propostes. Una de les que té més bona anomenada darrerament és Line, una proposta japonesa que, tot i ser llançada després del recent terratrèmol, ja té 80 milions de clients al món. La clau és que unifica serveis de diverses aplicacions (missatgeria i trucades via connexió a internet) i, a més, permet reprendre els xats des de l'ordinador. “Ara hi ha una vintena d'aplicacions que fan més o menys el mateix; l'una pot ser més ràpida, l'altra pot tenir més icones... però, al final, el més normal és que en quedin una o dues, i en tot cas, hi ha molt espai per a la innovació”, apunta Fernando Calvo, fundador de Spotbros, un altre candidat a prendre el lloc als SMS.

LA DATA

03.12.92
El primer SMS
es va enviar a Anglaterra entre dos treballadors de Vodafone. El text únicament deia: “Bon Nadal.”

LA XIFRA

7.400
milions
de SMS es van enviar l'any passat a l'Estat. Això implica un ritme de 200.000 missatges per segon.

Joyn, un projecte amb padrins que fa tuf de fracàs

El sistema de missatgeria impulsat per Movistar, Orange i Vodafone ha engegat amb mal peu. Lent i poc vistós, en un món global deixa fora diversos països, operadors i sistemes operatius.

Line, l'aposta més ferma i completa, arriba del Japó

L'únic que permet enviar missatges tant des del mòbil com des d'un ordinador. A més, pot fer trucades utilitzant la connexió a internet. Aposta fort per les icones i té opcions de pagament.

Spotbros, aplicació amb funcions que poden ser útils

Segura, sense límit d'usuaris en els xats grupals i amb filtres per evitar l'arribada de missatges indesitjats. A més, permet demanar ajuda o consell a la gent del voltant, encara que no la coneguis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.