Societat

salut

Clam sanitari contra la retallada i la privatització

Barcelona s'afegeix a les concentracions per defensar la sanitat pública a l'Estat

Reclamen no fragmentar l'ICS

La manifestació contra les retallades i per alertar del perill que implica la privatització de la gestió sanitària va reunir ahir més de 8.000 persones a Barcelona. La mobilització va tenir un abast estatal, ja que va fer-se simultàniament a 15 ciutats, tot i que a cada comunitat autònoma tenia una especificitat pròpia, en funció de les respectives retallades en l'àmbit sanitari que s'hi han dut a terme i, sobretot, de l'abast de la privatització prevista.

Metges, infermeres i tot el personal sanitari van alertar de la pèrdua d'eficiència de la sanitat pública arran de les retallades que pateix des de fa dos anys. La Plataforma sindical Unitària i la del Dret a la Salut van liderar una protesta marcada pel recent anunci de noves retallades de sou als funcionaris. Els portaveus de la marea blanca avisen que la retallada està situant “al límit” el sistema sanitari públic, un dels més complets del món, però que “ja comença a trontollar”, asseguraven el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el de la UGT, Josep Maria Àlvarez.

La manifestació de Madrid va ser la més massiva tenint en compte que la comunitat madrilenya ja ha iniciat el procés de privatització de tota la gestió autonòmica dels serveis de salut, inclosos els hospitals. A Catalunya, el clam es centrava en la reducció de les plantilles, el copagament i les restriccions als malalts crònics. Es reclama el finançament del sistema amb aportacions progressives segons els ingressos de cada ciutadà i que no es fragmenti l'Institut Català de la Salut (ICS). Aquest projecte per separar la gestió de l'ICS s'hauria de plasmar aquest 2013. Pel que fa a la privatització, el conseller Boi Ruiz va insistir fa dies que no ho tenia previst. Un informe sobre la privatització de l'ICS, l'encàrrec del qual no correspon a Salut, ha atiat durant els últims dies la polèmica, de manera que la protesta d'ahir tenia un caràcter preventiu.

LA XIFRA

15
ciutats
de tot l'Estat van convocar ahir manifestacions contra les possibles privatitzacions de la sanitat pública.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.