Societat

El comerç, pendent de l'aplicació de la suspensió del decret d'horaris

Fins que no surti publicada al BOE, no serà efectiva l'anul·lació dels horaris comercials de Catalunya

El govern demana al TC que aixequi la suspensió

El comerç català viu pendent de la batalla jurídica Estat-Generalitat que ha d'acabar definint si el nostre país continua amb el seu model comercial semiprotegit, com avala la majoria del sector, o si, per contra, canvia cap a un model de liberalització total d'horaris i d'obertura els diumenges i festius, tal com defensa el govern de l'Estat i ja s'ha implantat a Madrid.

La suspensió de la llei catalana d'horaris comercials, després que aquesta setmana el Tribunal Constitucional (TC) hagi admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del PP contra el decret llei de la Generalitat, serà efectiva quan es publiqui al BOE.

Aquest cap de setmana cap botiga que no sigui de productes de primera necessitat de més de 150 m² podrà obrir, perquè el BOE encara no ha publicat la resolució. Tan bon punt surti publicada, els comerços poden trobar-se en un atzucac. En funció de quina interpretació facin, algunes botigues podrien començar a acollir-se a la norma espanyola, que permet obrir fins a 90 hores setmanals, incloent-hi els dissabtes i diumenges.

La Generalitat i la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC) tenen clar que, per damunt del decret llei impugnat pel PP –que és del 2009–, hi ha una llei catalana anterior, del 2004, que preval –i que protegeix igualment el model català–. Però el Departament d'Empresa i Ocupació, que dirigeix Felip Puig, admet que això es pot no interpretar d'aquesta manera i que podria ser que alguns centres comercials decidissin emparar-se en la llei estatal.

El govern demanarà al TC que aixequi la suspensió cautelar. “Mentre no estigui solucionat el tema, aixecarem acta dels comerços que facin cas de la llei de Madrid i no de la nostra, i quan es resolgui el conflicte sancionarem si s'escau”, diu un portaveu d'Empresa i Ocupació.

Mentre aquest conflicte s'enquista als tribunals, CiU i ERC van entrar ahir al Parlament una proposició de llei per blindar definitivament el model català amb una nova llei que substitueixi la del 2004.

LA FRASE

El problema no és obrir més hores. A Madrid han perdut més llocs de treball i botigues que aquí
Vicenç Gasca
fundació barcelona comerç

“Defensem la cohesió social”

“En realitat, del que estem parlant és d'un model de convivència, d'un model de cohesió social, el nostre, que és nostre perquè reflecteix la nostra manera de fer les coses”, diu Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya. Fraile explica que, de fet, en el franquisme els horaris comercials els regulava el governador civil, perquè és clar que es tracta d'una qüestió territorial, ja que cada zona, cada país, cada territori té la seva manera de fer. “Per què ens han d'imposar els horaris comercials des de Madrid si aquí tenim el model comercial que volen la majoria de comerciants?”, es pregunta. I torna a repetir que la liberalització total d'horaris “perjudica el petit comerç, les famílies dels petits comerciants, i destrueix el teixit associatiu i els barris tal com són ara”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.