Societat

Incauts i plomats, a la xarxa

Els Mossos demanen desconfiar de les ofertes de negoci o ocasions que ofereixen desconeguts a través del món d'internet

Detenen vuit persones per haver robat a ciutadans a qui havien ofert pisos a un preu de ganga

Abans que s'inventés el món virtual, els estafadors sortien al carrer, buscaven un incaut, posaven cara de babau, li oferien canviar bitllets de cinc mil pessetes (falsos) per altres de mil pessetes (l'estafa de l'estampeta) i així li plomaven una quantitat considerable de diners. Ara no cal sortir al carrer. Els delinqüents entren a internet, fan ofertes atractives de tot tipus i esperen que algú piqui l'ham. És qüestió només de temps. La repetició de casos on el punt de trobada entre víctima i delinqüent ha estat internet ha portat els Mossos a fer una crida als ciutadans perquè es redobli la cautela davant les superofertes de tot tipus amb un origen incert o desconegut.

A la xarxa hi van anar a pescar les seves víctimes les vuit persones que han estat detingudes recentment en una operació conjunta entre Mossos d'Esquadra i Policía Nacional contra un grup organitzat de ciutadans d'origen sud-americà. Els detinguts es dedicaven a una cosa molt simple: llogaven pisos amb identitats falses, els oferien a internet a preus de lloguer o de compra irresistibles, contactaven amb possibles clients interessats en el negoci, concertaven la cita al mateix pis, on els demanaven que portessin els diners en efectiu i, un cop allí, els robaven a punta de pistola.

La banda hauria actuat almenys dues vegades a Catalunya, amb un botí de 18.000 i 3.000 euros, el setembre i l'octubre de l'any passat, respectivament. També hi ha constància que havien fet un cop similar a la ciutat de València, amb una recompensa molt menor, 400 euros, i preparaven robatoris semblants a Gijón, València i Barcelona, on havien llogat més pisos.

La majoria de les detencions es van dur a terme a Gijón, i a Catalunya es van fer entrades i escorcolls a diversos pisos de Cornellà de Llobregat. En aquests escorcolls es van intervenir diversos objectes de valor, entre els quals hi havia part del material que havien fet servir per assaltar les seves víctimes, com ara una pistola, una pistola elèctrica i també armes de fogueig.

Com en aquest cas, el recent robatori d'un anell de gran valor a Girona va tenir com a origen el contacte entre víctima i lladre a través d'internet. El propietari de la joia es va citar amb l'hipotètic comprador en un hotel de Girona, i quan esperava que aquest li donés els 35.000 euros pactats es va trobar amb una navalla amb què el va amenaçar.

Una situació semblant, però sense armes, va viure el propietari d'un rellotge que va contactar a través d'internet amb un suposat comprador que es va fer passar per rellotger de Perpinyà. Es van citar també a Girona, i el fals joier li va pagar 17.000 euros en bitllets falsos.

També la compravenda d'un rellotge ofert per internet va ser l'objecte d'una estafa recent a Barcelona.

En tots els casos, els autors dels actes delictius han estat detinguts pels Mossos d'Esquadra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.